IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в САЩ намаля слабо през февруари

За същия месец активността в британската индустрия се е свила неочаквано и рязко, а данните за бизнес активността в еврозоната насочват към забавяне на спада

18:25 | 01.03.13 г.
Производствената активност в САЩ намаля слабо през февруари

Уилямсън обаче добави, че има основателни причини да се смята, че индустриалното производство може отново да се върне на пътя на растежа през март. Данните за февруари пострадаха заради лошото време в страната в края на януари, както и от по-силния от очакваното ефект за световната търговия от празнуването на китайската Нова година.

По-слабият паунд също може да подпомогне британските износители през следващите месеци, убеден е главният икономист в Markit.

Индустриалният сектор осигурява около 10,5% от брутния вътрешен продукт на Великобритания, изчисляват от британската Служба за национална статистика.

Последните данни за бизнес активността подчертават предизвикателствата, пред които се изправя браншът, като слабите вътрешни пазари се комбинират с намаляващо търсене от чужбина, посочи Лий Хопли, главен икономист във Федерацията на работодателите в машиностроенето (Engineering Employers Federation EEF). "Еднократните фактори като времето изглежда са изиграли отново известна роля в потискането на активността и поръчките, но не може да се отрече, че основният импулс в сектора остава слаб“, каза тя.

Предварителните данни за бизнес активността в еврозоната през февруари насочват към забавяне на икономическия спад, сочат данните за региона на Markit, цитирани от  MarketWatch.

През миналия месец индексът на бизнес активността е продължил да се понижава - до 47,3 пункта от 48,6 пункта през януари. Очакванията на икономисти, анкетирани от Dow Jones Newswires, бяха за минимален спад до 48,5 пункта.

Подиндексът за услугите е паднал до 3-месечно дъно от 47,3 пункта при отчетени през януари 48,6 пункта, докато за индустриалното производство е намалял минимално до 47,8 пункта през февруари от 47,9 пункта през предходния месец.

Данните предполагат, че БВП на еврозоната е на път на регистрира четвърто поредно тримесечие на свиване в началото на 2013 г., макар че изглежда спадът ще се забави спрямо свиването на икономиката с 0,6% през четвъртото тримесечие на 2012 г., смята Уилямсън. Според него по-вероятно е то да бъде в диапазона между 0,2% и 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още