IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в САЩ намаля слабо през февруари

За същия месец активността в британската индустрия се е свила неочаквано и рязко, а данните за бизнес активността в еврозоната насочват към забавяне на спада

18:25 | 01.03.13 г.
Производствената активност в САЩ намаля слабо през февруари

Американското индустриално производство е изгубило част от импулса си през февруари, след като търсенето от чужбина намаля, но промишленото е нараснало с най-бързото си темпо за година, сочат резултатите от проучване на бизнес активността, извършено от базирания в Лондон институт Markit, цитирани от Ройтерс.

Индексът на бизнес активността в индустриалното производство се е понижил до 54,3 пункта през миналия месец спрямо предварителните данни от 55,2 пункта и отчетените през януари 55,8 пункта. Показател над 50 все пак сочи разширяване на бизнес активността.

Ръстът при новите поръчки се е забавил, като подиндексът спада до 55,4 пункта от 57,4 пункта за януари. Търсенето за американските стоки от чужбина пък се е понижило за пръв път от 4 месеца.

„По-бавният ръст на новите поръчки до голяма степен отразява подновения спад в поръчките за износ, които биха могли отчасти да бъдат приписани на по-силния от обикновения ефект от честването на китайската Нова година“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Промишленото производство обаче е нараснало рязко, като подиндексът е достигнал 10-месечен върху от 57,3 пункта. Според Уилямсън това предполага, че „компаниите очакват забавянето на активността в индустрията да бъде временно“. По думите му очакванията са индустриалният сектор в САЩ да се разшири с приблизително 2% през първото тримесечие на годината.

По данни на Markit активността в британския индустриален сектор се е свила неочаквано и рязко през февруари, съобщи ВВС. Индексът на бизнес активността в индустрията се е понижил до 47,9 пункта през миналия месец от коригираните в посока към понижение 50,5 пункта през януари при първоначално обявени 50,8 пункта.

Това е първо свиване на индустриалната активност във Великобритания от ноември. Данните може да означават, че секторът ще действа като бреме върху икономическия растеж през първото тримесечие на годината.

„Връщането на индустриалния сектор към свиване е голяма изненада и представлява сериозно разочарование за надеждите, че британската икономика може да се върне към ръст през първото тримесечие и да избегне трета рецесия“, каза Уилямсън.

Промишленото производство се е свило, а новите поръчки са намалели през февруари, подчертаха от Markit. Активността при покупките също се е свила забележимо, тъй като производителите продължават да отдават предпочитание на задържането на по-малко запаси. Персоналът в сектора е намалял с най-бързо темпо от над 3 години.

Последна актуализация: 06:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още