IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в Германия с най-силен ръст от шест години

Вътрешното търсене е солидно заради стабилния пазар на труда и ръста на реалните заплати, смята анализатор

11:14 | 01.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германската икономика продължава да остава стабилна. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Германската икономика продължава да остава стабилна. Снимка: Getty Images News

Приходите на веригите за търговия на дребно в Германия са отчели през януари най-силен скок от шест години насам. Повишението е с 2,9% спрямо предния месец, съобщи в петък базираният във Висбаден федерален статистически институт.

"Това е най-голямото нарастване от декември 2006 г. насам", цитира Ройтерс статистик. Така колапсът, претърпян през декември със спад от 1,9 процента, е повече от компенсиран. Коригиран с инфлацията ръстът е дори още по-висок - 3,1%. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от едва 1,0%. Запитани от Bloomberg анализатори пък очакваха нарастване от 0,9 на сто. На годишна база увеличението е 2,4%.

Заради рекордната заетост, повишаването на заплатите и спада на инфлацията, частното потребление през тази година изглежда ще продължи да бъде важен стълб за икономиката. Асоциацията на търговците на дребно HDE очаква лек ръст в продажбите. За 2013 се очаква увеличение от 1,0%, след ръст от 1,5% през миналата година.

Особено добре са протекли сделките през януари в супермаркети и големи магазини, които са отчели ръст от 6,1 на сто на приходите си. Интернет търговията е повишила приходите си с 5,9 на сто. За сметка на това с 0,5% падат оборотите в бизнеса за домашно обзавеждане, уреди и строителни материали.

Германската икономика, която е най-голямата в ЕС, се възстановява от спада, претърпян през четвъртото тримесечие. Настроенията сред предприемачите, инвеститорите и потребителите се подобряват, а фабричните поръчки, индустриалното производство и износът се покачват през декември, припомня Bloomberg.

“Вътрешното търсене в Германия е солидно в резултат на стабилния пазар на труда и повишаването на реалните заплати", казва Карстен Бржецки, старши икономист в ING Group в Брюксел. "Заради растящото външно търсене на германски стоки очаквам германската икономика да се върне към растежа през първото тримесечие", добавя той. 

Вчера стана ясно, че безработицата неочаквано се е понижила през февруари на фона на признаци, че най-голямата европейска икономика се завръща към растеж. Броят на хората без работа в страната се е понижил с 3000 до сезонно претеглените 2,92 млн., разкриват данни на базираната в Нюренберг Федерална агенция по труда. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че безработицата в страната ще остане без промяна.

Потребителското доверие в Германия ще се повиши за втори пореден месец през март, тъй като подобряващата се икономическа прогноза и стабилният пазар на труда насърчават домакинствата да харчат повече, се казва в публикувано изследване на GfK. „Повратният момент за икономическата перспектива от потребителска гледна точка е достигнат“, се посочва в доклада на компанията за пазарни изследвания.

През февруари индексът за бизнес климата на Ifo институт в Мюнхен се повиши до 107,4 пункта от 104,3 пункта през януари. Това е най-силният ръст на този показател от юли 2010 г. и бележи четвърти пореден месец на нарастване. По-рано този месец ZEW индексът за оптимизма на инвеститорите се повиши до близо 3-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още