IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Германия неочаквано се понижи

Инвеститорите се радват на сравнително здравословно вътрешно потребление, подкрепено от стабилни нива на заетост, коментира анализатор

12:59 | 28.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската безработица неочаквано се понижи през февруари на фона на признаци, че най-голямата европейска икономика се завръща към растеж, след като изгуби позиции в края на миналата година, съобщава Bloomberg.

Броят на хората без работа в страната се е понижил с 3000 до сезонно претеглените 2,92 млн., разкриват данни на базираната в Нюренберг Федерална агенция по труда. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че безработицата в страната ще остане без промяна.

Сезонно претеглената безработица в Германия се задържа на 6,9% през февруари, след като данните за януари бяха ревизирани от първоначално обявените 6,8%.

„Общата картина е добра – инвеститорите се радват на сравнително здравословно вътрешно потребление, подкрепено от стабилни нива на заетост. Обнадеждаваща е и перспективата за възстановяване на износа“, казва Щефан Кипар, икономист на Bayerische Landesbank в Мюнхен.

Миналата седмица Bundesbank обяви, че очаква икономиката на страната да нарасне през настоящото тримесечие, след като се сви с 0,6% през последните 3 месеца на миналата година. През февруари бизнес доверието в страната се повиши до 10-месечен връх, докато оптимизмът на инвеститорите достигна най-високото си ниво от 3 години.

След публикуването на данните еврото остана без промяна и се търгува за около 1,31 долара.

Редица германски компании, включително най-голямата химическа компания в света BASF SE , очакват бизнес климатът в страната да продължи да се подобрява през 2013 г.

Междувременно European Aeronautic, Defence & Space Co. обяви, че до края на годината възнамерява да наеме 5000 нови служители, включително в Германия, където компанията търси инженери.

През настоящото тримесечие германската икономика може да нарасне с 0,3%, след като се сви през последните 3 месеца на миналата година, прогнозира базираният в Берлин икономически институт DIW. Анализаторите очакват, че растежът ще бъде подкрепен, както от износа, така и от вътрешното потребление. 

Потребителското доверие в Германия ще се повиши за втори пореден месец през март, тъй като подобряващата се икономическа прогноза и стабилният пазар на труда насърчават домакинствата да харчат повече, се казва в публикувано вчера изследване на GfK SE. „Повратният момент за икономическата перспектива от потребителска гледна точка е достигнат“, се посочва в доклада на компанията за пазарни изследвания.

През февруари индексът за бизнес климата на Ifo институт в Мюнхен се повиши до 107,4 пункта от 104,3 пункта през януари. Това е най-силният ръст на този показател от юли 2010 г. и бележи четвърти пореден месец на нарастване. По-рано този месец ZEW индексът за оптимизма на инвеститорите се повиши до близо 3-годишен връх.

Хармонизираният индекс на безработицата в Германия през декември достигна 5,3%, разкриват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Този резултат може да се сравни със 7,8% в САЩ, 10,6% във Франция, 11,2% в Италия и средна за Европейския съюз (ЕС) хармонизирана безработица от 10,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още