IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът с рязък спад след понижението на рейтинга

Британската валута поевтиня до 31-месечно дъно спрямо долара и 16-месечно дъно спрямо еврото

11:16 | 25.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската лира поевтиня по време на сутрешната търговия в Азия, след като финансовите пазари реагираха на новината, че Великобритания е изгубила първокласния си „ААА“ кредитен рейтинг, пише BBC.

Лирата поевтиня до 31-месечно дъно спрямо долара и 16-месечно дъно спрямо еврото.

В петък вечерта Moody's понижи британския рейтинг вечерта за първи път от 70-те години.

Британският паунд губеше позиции през последните няколко седмици поради спекулациите, че страната може да се раздели с първокласния си кредитен рейтинг.

В понеделник сутринта паундът поевтиня до 1,5073 долара и 1,145 евро.

Кабинетът в Лондон коментира, че решението на  Moody's е безпочвено. Лейбъристката партия обаче го окачестви като „унижение“ за управляващата коалиция, подчертавайки, че страната трябва да смени курса на управлението си.

Лирата поевтиня веднага, след като Moody's обяви, че растежът във Великобритания „ще остане муден“ през следващите няколко години.

Moody's изтъква също, че програмата за понижаване на дълговата тежест на правителството среща „сериозни трудности“.

Британският финансов министър Джордж Озбърн коментира, че решението на рейтинговата агенция „е ясно предупреждение за дълговите проблеми, пред които е изправена страната“, но че то не означава, че правителството трябва да прави нещо различно.

„Какво е посланието от рейтинговата агенция? Великобритания има проблем с дълговете си. Аз съм съгласен с това. От години повтарям, че имаме дългов проблем, с който трябва да се справим“, допълва той.

„Трябва да предприемем решителни стъпки и мисля, че хората разбират това“, изтъква министърът.

„Лирата е особено уязвима, след като изгубихме ААА рейтинга си“, казва Хауърд Арчър, главен икономист за Европа на IHS Global. Той допълва, че пазарите калкулират подобно развитие от известно време.

Федерацията на европейските работодатели предупреждава, че решението на  Moody's може да има сериозни последици за Лондонското Сити като един от световните финансови центрове.

„Понижаването на британския рейтинг е удар върху Великобритания като водещ финансов център. Британският бюджет е толкова зависим от финансовите услуги, че дори малък спад на приходите от търговията с финансови инструменти може да повлияе на стойността на лирата и да окаже осезателен ефект върху брутния вътрешен продукт (БВП) на страната“, казва Робин Чартър, генерален председател на Федерацията.

Германия и Канада са единствените сред водещите световни икономики, които все още не са изгубили първокласния си „ААА“ кредитен рейтинг след началото на финансовата криза през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още