IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика отново поема курс към ръст

Забавянето на еврокризата рефлектира в по-добрите настроения на бизнеса

13:16 | 22.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германската икономика скоро отново ще поеме нагоре, сигурни са представители на бизнеса. <em>Снимка: Getty Images</em> <em>News</em></p>

Германската икономика скоро отново ще поеме нагоре, сигурни са представители на бизнеса. Снимка: Getty Images News

Доверието към германската икономика през февруари се подобрява значително. Индексът за бизнес климата, който се изчислява от икономическия институт Ifo, е нараснал неочаквано рязко от 104,3 до 107,4 пункта, заяви в петък в Мюнхен президентът на института Ханс-Вернер Зин.

„Германската икономика набира скорост", заяви Зин, цитиран от Ройтерс.

Респондентите са оценили настоящата бизнес ситуация и перспективите за бизнес за следващите шест месеца по-добре. „С оглед на бъдещия ход на стопанската дейност оптимизмът продължава да нараства", каза Зин. "Очакванията за износа продължават да нарастват и сега са над дългосрочната си средна стойност".

Най-важният германски икономически барометър отчита непрекъснат ръст от ноември насам. Строителните фирми, при които и досега оптимизмът е висок, пореден път се показаха по-оптимистични за следващите месеци – тази част от индекса нарасна до най-високото си ниво от обединението на Германия насам. 

И търговците на едро са по-доволни. В търговията на дребно бизнес климатът остава непроменен. За изчисляването на индекса икономистите от Ifo разпитват всеки месец около 7000 фирми.

По този начин се увеличават признаците, че германската икономика отново ще отчита силно нарастване. Индексът ZEW на инвеститорските настроения в Германия, с която се предсказва икономическото развитие за следващите шест месеца, през февруари се покачи до най-високото си ниво за последните близо три години. Борсовият индекс Dow се повиши за последните три месеца с около десет процента, пише и германският икономически всекидневник Handelsblatt.

"По-ранните показатели говорят за това, че германската икономика е в доста надеждна възходяща тенденция и инерция", заяви Йенс Крамер, икономист в NordLB. "Бихме могли да станем свидетели на респектиращ растеж през първото тримесечие."

Данните за четвъртото тримесечие на 2012 г., които Федералната статистическа служба обяви днес, обаче са слаби. Между октомври и декември 2012 г., германската икономика се е свила с 0,6% спрямо предходното тримесечие.

Преди всичко външната търговия е допринесла за намаляването. Износът е паднал с две на сто в сравнение с предходното тримесечие и следователно - много по-бързо от вноса. Освен това разтърсените от дълговата криза компании са инвестирали по-малко в оборудване, отколкото през предходното тримесечие.

"Слабостта на икономиката през четвърто тримесечие е почти изцяло благодарение на отрицателния принос от вън", каза икономистът от Unicredit Александър Кох. Тъй като знаците за глобалната икономика са се подобрили напоследък, това може да остане еднократна слабост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още