IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция и Германия се забавя

Това вероятно ще увеличи натиска върху Европейската централна банка допълнително да понижи лихвените проценти

16:39 | 21.02.13 г.
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд на щанд за бързо хранене в мол близо до Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд на щанд за бързо хранене в мол близо до Париж. Снимка: Ройтерс

Забавящата се инфлация в двете водещи икономики в еврозоната - Германия и Франция - ще увеличи натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи лихвените проценти допълнително, съобщава Financial Times.

През последните месеци банката даде да се разбере, че няма особено желание да разхлаби монетарната си политика отново.

През януари хармонизираният индекс на потребителските цени във Франция се е понижил повече от очакваното до приравнените на годишна база 1,4% от 1,5% месец по-рано, показват данни на Insee, националният статистически институт в Париж. Това се дължи най-вече на отстъпките след новогодишните празници, коментират анализатори.

Междувременно федералният статистически институт в Германия потвърди предварителната си оценка за 1,9% приравнена на годишна база инфлация през януари спрямо 2% през декември.

Ниската инфлация в страната е факт въпреки нарастването на енергийните цени в началото на годината. Причина за това са субсидиите за възобновяеми енергийни източници, плащани от домакинствата, но не и от индустрията, а също така и резкият ръст на цените на храните.

Инфлацията в еврозоната през януари като цяло се понижи до 2% от 2,2% през декември, разкрива предварителната оценка на Eurostat, публикувана по-рано този месец.

Данните потвърждават тенденцията на спад, която може да принуди ЕЦБ да действа, тъй като мандатът на банката е да държи инфлацията „под, но близо до 2% в средно срочен план“ - предумишлено мъгляво дефиниран времеви период от между 1 и 4 години.

През декември ЕЦБ прогнозираше, че през 2013 г. инфлацията в еврозоната ще се забави до 1,6%, а през 2014 г. до 1,4%. Банката ще публикува ревизирана прогноза през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още