IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните във Великобритания намаляха до 2,5 млн. души

На тримесечна база през периода октомври-декември безработицата се е понижила с 0,1 процентни пункта до 7,8%

13:45 | 20.02.13 г.
Безработните във Великобритания намаляха до 2,5 млн. души

Безработицата във Великобритания се понижи през периода октомври-декември, като броят на заетите нарасна, съобщи ВВС, позовавайки се на британската Служба за национална статистика.

Безработните са намалели с 14 000 души до 2,5 млн., докато заетите са се увеличили със 154 000 до 29,73 млн. души. Над 580 000 души повече имат работа в сравнение с края на 2011 г. От заетите 73% работят на пълно работно време, а 27% - на непълно.

На тримесечна база през периода октомври декември безработицата се е понижили с 0,1 процентни пункта до 7,8%.

През януари броят на хората, подали молби за помощи за безработни, е намалял с 12 500 до 1,54 млн. души.

Данните показват също доколко е преобразена британската икономика след финансовата криза и последвалата я рецесия от 2008 г. От статистическата служба посочиха, че за последното тримесечие на миналата година заетите на пълно работно време са с 378 000 по-малко спрямо второто тримесечие на 2008 г., което бе първото от рецесията. Заетите на непълно работно време обаче са с 572 000 повече спрямо същия период.

„Икономически пасивните, които не търсят работа, в момента са на най-ниското ниво от началото на 90-те години на ХХ век“, заяви британският министър по въпросите на труда и пенсиите Йейн Дънкан Смит. „Никой не казва, че е лесно, но ако бяхте във Франция, Испания или Гърция, щяхте да погледнете тези данни и да кажете: „Бих искал да съм в тяхното положение“, добави той.

Броят на дълготрайно безработните също е намалял до 879 000, като хората, останали без работа за повече от една година, са с 15 000 по-малко.

По отношение на заплащането от британската статистическа служба отбелязват, че „продължава да е налице понижаване на реалната стойност на заплатите“, тъй като инфлацията надхвърля повишаването на надниците.

Средните седмични доходи с изключение на премиите и преди данъците и останалите удръжки от брутното заплащане е 445 паунда през декември 2012 г. при 439 паунда година по-рано.

„Доколкото виждаме слабост на пазара на труда и в британската икономика, той е при заплащането“, заяви Джон Филпот, главен икономист в Chartered Institute of Personnel and Development. „На хората се налага да се примиряват със заплащането на работното място. Икономиката произвежда същият обем стоки и услуги за доста повече хора, а това се определя като намаляваща производителност“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още