IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Промишленият сектор в САЩ се е свил с 0,4% през януари

Спадът се обуславя от рязкото понижение на производството на автомобили

17:19 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Промишленият сектор в САЩ се е свил с 0,4% през януари

Промишленото производство в САЩ се е свило през януари след два месеца на ръст основно поради спада на производството в автомобилните фабрики, предаде АП.

Данните на Федералния резерв сочат, че промишленото производство е регистрирало понижение от 0,4% през януари спрямо декември, след като в предходните 2 месеца бяха регистрирани ръстове от по над процент.

Като цяло индустриалното производство в САЩ също се е свило с 0,1% през януари спрямо декември. Продукцията в минното дело, в която попадат и сондажите за нефт и газ, е регистрирала спад от 1%. Производството на енергия обаче е регистрирало ръст от 3,5% заради студеното време.

Най-силен натиск върху фабричното производство - най-важният компонент на промишленото производство, е оказал спадът при производството на автомобили и авточасти, който през януари достига 3,2%.

Миналата година беше изключително силна за продажбите в автомобилната индустрия, като те продължават да растат. Затова очакванията са производството на автомобили също да започне да нараства в следващите месеци.

Въпреки оптимистичните прогнози за автомобилния сектор, много фабрики извън автоиндустрията пострадаха сериозно заради забавянето на потребителските разходи и по-слабия растеж в световен мащаб, заради който намаля търсенето на износ от САЩ.

Икономисти обаче очакват промишленото производство в САЩ да отбележи „здравословни“ нива през годината, тъй като бизнесът има големи суми в брой, които изглежда готов да инвестира в ново оборудване и машини. Освен това се очаква и засилване на търсенето на американски износ заради подобряването на икономиките в Азия и Европа.

Агенцията припомня, че според данни на Института за управление на доставките през миналия месец производствената активност в САЩ е нараснала с най-бърз темп от април 2012 г. Фабриките вече получават повече поръчки, поради което наемат допълнителен персонал и увеличават запасите си след два месеца на спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още