IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: ЕЦБ няма да понижи лихвите, за да отслаби еврото

Вярвам, че обменният курс на европейската валута като цяло съответства на икономическите фундаменти, коментира президентът на Bundesbank

12:45 | 15.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Въпреки че рецесията в еврозоната се задълбочи през четвъртото тримесечие, сега сме свидетели на признаци на възстановяване. През януари икономическото доверие се повиши за трети пореден месец, а доверието сред инвеститорите нараства от септември.

„Ако поскъпването на еврото отразява възстановеното доверие в еврозоната и повишените очаквания за растежа, то тогава тази тенденция е напълно в съответствие с фундаментите“, казва Вайдман, който се противопоставя на идеята за нови икономически стимули от страна на ЕЦБ. Той беше и единственият член на борда на директорите на ЕЦБ, който се противопостави на програмата за изкупуване на облигации на банката.

Според Вайдман ЕЦБ няма да ревизира чувствително икономическата си прогноза през март. През декември банката прогнозира 0,3% икономически спад през 2013 г. и ръст от 1,2% през 2014 г. Очакваната инфлация е 1,6% през настоящата година и 1,4% през следващата.

„Нашата прогноза, която според мен до момента се потвърждава, е за постепенно възстановяване през втората половина на годината, с което леко ще изостанем от световната икономика като цяло“, посочва Вайдман. „Нямам причина да се съмнявам в това. Индексите на доверието потвърждават нашата прогноза“.

Вайдман отхвърли призивите на френския президент Франсоа Оланд за разхлабване на политиката на централната банка и координирани правителствени действия за отслабване на еврото.

„Страхувам се от политизация на валутния курс“, коментира Вайдман. „Видях признаци за подобна тенденция в Япония, но можете да се позовете и на неотдавнашните изказвания на европейски политици“.

Всички членове на борда на директорите на ЕЦБ „са съгласни, че централните банки не могат да решат кризата в еврозоната“, подчертава Вайдман. „Има единодушие, че единствено структурните реформи и фискалната консолидация могат да направят това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Значи ЕЦБ чака разрешение от Бундесбанк, а дойчерите никога няма сами да се съгласят, но жабарите и макаронджийте ще свършат това от раз, потапяйки безцеремонно Бундесбанк...вече чувам как Вайдман обяснява че връщането на дойчмарката е крайна, но възможна опция с по-приемливи рискове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още