IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутната война в центъра на Г-20

Надпреварата към обезценяване ще бъде фокус на предстоящата среща на върха

08:38 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Валутната война в центъра на Г-20

Валутната война, съживена от политиката на Япония за понижаване на курса на йената, се очаква да бъде една от основните теми на министерската среща на Г-20, която ще се проведе днес и утре в Москва, пише AFP.

Очаква се на форума да бъде разпространен официален документ за водената от отделните държави валутна политика.

Финансовите министри от Г-20 също така ще търсят нови "източници на растеж" предвид бавното икономическо възстановяване.

Във вторник министрите на финансите и управителите на централни банки от Групата на седемте промишлено развити страни предупредиха в комюнике, поместено в сайта на британската централна банка, че прекомерно променливи курсове на валутите могат да окажат негативно влияние върху икономическата и финансова стабилност.

В съобщението е посочено, че Г-7 няма да си поставят за цел да фиксират валутните курсове.

Тази година Великобритания е председател на Г-7, която обединява още Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия и Япония.

В началото на седмицата и банковото лоби отправи призив към Г-20 да възобнови усилията за координирана финансова регулация, съгласно ангажиментите, поети на предишни срещи, съобщи ДПА.

Базираният във Вашингтон Институт за международни финанси (IIF), лобиращ от името на над 470 финансови институции, предупреди да не се продължава тенденцията за "едностранни регулации" на финансовите услуги.

Русия, която тази година председателства Г-20, все още трудно убеждава експертите за инвестиционния климат в страната въпреки добрите макроикономически данни, отбелязва АФП.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още