IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витор Констансио: Отрицателната лихва по депозитите в ЕЦБ е възможност

Тя обаче би могла да накара банките да вдигнат лихвите по кредитите, за да компенсират новия разход, посочва вицепрезидентът на институцията

17:40 | 14.02.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Витор Констансио: Отрицателната лихва по депозитите в ЕЦБ е възможност

Европейската централна банка е технически готова да понижи лихвения процент по банковите депозити при нея и под нулевата стойност, но предстои да бъде решено дали да го направи, заяви вицепрезидентът на финансовата институция Витор Констансио, цитиран от Ройтерс.

“Това не е очевидно понижение, а просто една от възможностите“, каза Констансио на събитие на Европейския съюз в Брюксел. „Има такова усещане, но все още не е взето решение и както сме казвали, от техническа гледна точка сме готови да го направим, ако някога го решим, но ситуацията все още не е такава“, обясни той.

Говорител на ЕЦБ не е успял да потвърди веднага доколко мнението на вицепрезидента отразява това на финансовата институция.

Ако ЕЦБ понижи отново основния си лихвен процент, за да стимулира линеещата икономика в еврозоната, действията обикновено включват и синхронно понижаване на лихвата по депозитите, която в момента е с нулева ставка.

Анализатори смятат, че отрицателна лихва по депозитите би могла да насърчи банките по-скоро да отпускат средствата като кредит, отколкото да ги складират в ЕЦБ, следвайки развитието на ситуация в Дания, която вече предприе действия в тази насока.

„Ако кредитът не поддържа положителни нива, това може да доведе банките – както се случва от известно време в Дания – до повишаване на лихвите по отпусканите от тях заеми, с които да компенсират разходите, които ще им се наложи да направят, за да платят на централната банка сумите по отрицателните лихви по депозитите“, смята Констансио.

Междувременно колегата му от управителния съвет на ЕЦБ и управител на Австрийската централна банка Евалд Новотни заяви пред местния вестник Salzburger Nachrichten, че няма нужда от намеса на валутния пазар при настоящите нива на обменните курсове. „Не мисля, че е оправдано да се говори за валутна война“, каза Новотни.

Той обаче призна, че е нужно да се хвърля по едно око на обменните курсова, тъй като те са „чувствителен елемент от икономическата активност. „В момента не виждам необходимост от действие“, категоричен бе членът на УС на ЕЦБ.

По думите му валутните курсове имат отношение дотолкова, доколкото се отразяват върху ценовата стабилност. Той обаче смята, че в момента липсват рискове, както в посока на инфлация, така и на дефлация.

Новотни се опита и да заглуши спекулациите, че ще се оттегли по средата на втория си мандат, за да отстъпи мястото на жена. „Бях назначен за 6 години. Не бих бил склонен да се съглася с налагането на ограничения в това отношение, а и такива липсват“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Значи като си вложа парите, лихвата ми ще е отрицателна. Демек - плащам си на някого за да ми съхранява парите. А ако изтегля кредит някой ще ми плаща ли на мен, че аз му съхранявам парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
ULS
преди 11 години
Ами може би идеята на раздадения евтин ресурс под формата на LTRO е не да бъде влаган обратно в ЕЦБ като безрискови депозити с ниска доходност, а да стигне до реалната икономика, стимулирайки растежа при ниски лихвени проценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 11 години
Нещо не схващам .Коя банка ще си депозира виртуалните милиарди при отрицателни лихви ?Още при 0 - та играта свършва и ЕЦБ ...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още