IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Изобщо не може да се говори за валутни войни

Този термин е много, много преувеличен, категоричен е ръководителят на ЕЦБ

19:14 | 12.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Драги: Изобщо не може да се говори за валутни войни

Ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги е категоричен, че в момента не може да се говори за валутни войни. Именно с този термин мнозина определят ултралибералната монетарна политика, която водят основните централни банки с цел стимулиране на икономиката.

„Смятам, че терминът валутни войни е много, много преувеличен. В момента не сме свидетели на нищо такова“, посочи Драги пред журналисти в Мадрид днес.

Според него е "неуместно" и "безполезно" политиците да оказват натиск на ЕЦБ да влияе върху валутния курс на еврото. Драги посочи, че е имало "коментари за валутния курс от много хора" и че "те са неуместни, ако целта им е да накарат ЕЦБ да постигне определен валутен курс".

По договор на ЕЦБ е забранено да получава инструкции от политици. Драги твърди, че банката не се стреми към някакъв конкретен валутен курс, но следи ефектите от поскъпването на еврото върху икономиката.

Марио Драги бе в испанската столица, за да представи плановете си за еврозоната пред испанските депутати, заяви, че вижда положителни признаци в засегнатата от криза Испания.

Драги коментира, че Испания постига "огромен напредък" в справянето с икономическата криза. Положителните признаци включват подобрение на износа, фактическо изчезване на дефицита по текущата сметка, повишаване на конкурентоспособността и резултатите от структурните и финансовите реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Трябва да свалиш курса на еврото, брато !! Ако не го правиш - това значи, че си послушанкото на баба Меркел и еврейчетата от Уол Стрийт !! На Европа и трябва стимул - безработицата е достигнала абсолютно критично ниво, а единственото, което се прави е да се дрънка за финансова консолидация и бюджетни рестрикции !! Обществата са натоварени с излищни и високи данъци и такси, политиците са от софра на софра,Барозу харчи по 1,5 милиона на година за приеми и пътувания, в Холандия бензинът е 3.5 евро за литър, а в Испания 25% от хората нямат работаТърпението на хората има граници - когато политическите и финансови инати ги преминат, тогава ще бъдете принудени да направите това, което трябва....независимо дали се харесва на Меркел и Обама....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още