IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните работни места в САЩ се отдръпнаха от 4-годишен връх

Пазарът на труда се възстановява, но определено не особено енергично, коментира анализатор

18:33 | 12.02.13 г.
<p>
	Фабрика на Ford в Мичиган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика на Ford в Мичиган. Снимка: Ройтерс

Свободните работни места в САЩ през декември се отдръпнаха от 4-годишен връх – знак, че по нататъшното развитие на трудовия пазар няма да е лесно, съобщава Bloomberg.

Броят на свободните работни места в страната се е свил с 173 хил. до 3,62 млн. - най-ниският брой от септември – от ревизираните 3,79 млн. през ноември – най-високото ниво от май 2008 г., съобщава министерството на труда във Вашингтон. Процесът на наемане и освобождаване на служители също се е забавил.

Създаването на повече работни места би помогнало за понижаването на нивото на безработица, което е около 7,8% – 7,9% от септември.

Безработицата остава основна грижа за Федералния резерв (Фед). Централната банка заяви, че ще продължи с отворената си програма за изкупуване на облигации, докато безработицата в страната не се понижи до 6,5%.

Според публикуван по-рано този месец доклад на министерството на труда през януари са били наети 157 хил. нови служители – най-малкият брой от 4 месеца.

„Пазарът на труда се възстановява, но определено не с особено бърз темп“, коментира Ръсел Прайс, главен икономист на Ameriprise Financial Inc. в Детройт.

„Ще сме свидетели на умерено възстановяване през първата половина на 2013 г., тъй като бизнесът иска да разбере, как данъчните корекции от януари ще се отразят на икономиката“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още