IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на бразилската валута „е донякъде прекалено“

Фундаментите на икономиката не предполагат подобно поскъпване, още повече при наличието на доларов поток, изтеглящ се от страната от началото на годината

16:24 | 08.02.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Поскъпването на бразилската валута „е донякъде прекалено“

Поскъпването на бразилския реал напоследък е било „донякъде прекалено“, като се имат предвид икономическите фундаменти и бъдещите очаквания за обменния курс на валутата, е заявил представител на икономическия екип на президента на страната Дилма Русев, цитиран от Ройтерс.

Пазарът реагира прекалено силно и няма причина за логично поскъпване на реала, каквото бе наблюдавано през последните няколко дни, е казал източникът, пожелал да остане анонимен.

„Погледнете фундаментите и пробвайте да премахнете краткосрочните колебания, за да получите по-ясна идея за настоящия момент на валутния курс на пазара, а по-важно – и на бъдещото му развитие“, е посочил той.

Бразилският представител е добавил, че рязкото поскъпване на реала през последните няколко сесии не е оправдано, като се има предвид, че до момента от началото на годината доларов поток се изтегля от страната.

След изявлението реалът заличи част от поскъпването си от 1%, до което се стигна, след като инвеститорите изтълкуваха коментари на бразилски представители като признак на повишена търпимост към една по-силна валута.

В интервю за Ройтрес късно вчера бразилският министър на финансите Гидо Мантега прозвуча доста миролюбиво спрямо един по-висок обменен курс, като спомена прага от 1,85 реала за долар като пример за ниво, което няма да бъде изтърпяно.

Вчера реалът поскъпна с още 0,8%, след като председателят на бразилската централна банка Алешандре Томбини заяви, че банката не е спокойна по отношение на нивото на инфлацията в краткосрочен план. Тези забележки бяха публикувани на официалния сайт на местен вестник малко след публикуването на данни от правителството, които показаха, че бразилският индекс за инфлацията IPCA е скочил с 0,86% през януари – най-силното месечно увеличение от близо 8 години.

От началото на годината реалът е поскъпнал с 4,6% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"The currency war is a firing squad lined up in a circle"Ще стане интересно. Накрая ще остане този с най-здравата броня и голямото пушкало, ако изобщо остане някой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още