IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги смъкна рязко курса на еврото

Коментарът, че инфлацията засега не е заплаха, доведе до масирани разпродажби на единната валута

17:04 | 07.02.13 г. 7
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги повлия на курса на еврото и то рязко поевтиня срещу долара. Това се случи по време на редовната пресконференция на италианеца след заседанието на ръководството на ЕЦБ.

Икономическата активност в еврозоната ще остане слаба през първата половина на годината и ще започне да се възстановява към края й, прогнозира президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на редовната му пресконференция след заседанието на ЕЦБ.

„Към края на 2013 г. икономическата активност постепенно трябва да се възстанови, подкрепена от нерестриктивната парична политика, подобряването на доверието на финансовите пазари, както и засилването на търсенето в световен мащаб“, посочи той.

„Наличните данни продължават да сигнализират за по-нататъшно отслабване на икономическата активност през четвъртото тримесечие и в началото на 2013. Тази слабост се отразява неблагоприятно върху потребителите и инвеститорите, както и върху външното търсене“, каза Драги.

„Въпреки това нагласите на финансовите пазари са се подобрили и резултатите от актуалните проучвания сочат, че се стабилизира доверието на бизнеса и потребителите, макар и на ниски нива“, продължи той.

Според Марио Драги рязкото покачване на еврото през последните седмици е положителен знак. „Високата оценка е знак за завръщането на доверието в еврото“, посочи той.

Президентът на ЕЦБ обаче предупреди, че централната банка ще наблюдава какъв ще бъде ефектът на обменния курс на единната валута върху прогнозите за инфлацията. Засега курсът на еврото остава близо до дългосрочните средни стойности, коментира той, като допълни, че „той не е политическа цел, но е важен за растежа и ценовата стабилност“.

Марио Драги подчерта, че се очаква инфлацията в еврозоната да падне под 2% през следващите месеци и инфлационният натиск да отслабне допълнително. Прогнозите за средносрочната и дългосрочната инфлация остават стабилни и в съответствие с целевото ниво от 2 на сто.

Що се отнася до банковата ликвидност, Драги съобщи, че досега финансовите институции са изплатили 140,6 млрд. евро от 489,2-та млрд. евро, получени по линия на първата от двете тригодишни програми за вливане на ликвидност. „Ние внимателно ще следим условията на паричния пазар и тяхното потенциално въздействие върху позицията на паричната политика“, коментира той.

След изказването на Марио Драги еврото поевтиня на валутните пазари до 1,3430 срещу долара. Преди коментара на шефа на ЕЦБ двете валути се разменяха около 1,3560 EUR/USD.

През месеца единната валута достигна 14-месечен връх срещу зелените пари и 3-годишен – срещу йената. От юли миналата година, когато Драги обеща да направи всичко възможно, за да спаси европейския паричен съюз, еврото е поскъпнало с 11%, изчисляват от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Остава въпорсът на кого му изнася еврото да е силно при положение, че безработицата е на рекордно ниво. И в крайна сметка трябва да се запитаме защо толкова малко хора мислят като теб, а масата твърдоглаво си е наумила, че силната валута е причина за национална гордост...Истината е, че Германия трябвя да се принуди да приеме малко по-висока инфлация,да започне да потребява повече, отколкото да изнася / за период от примерно 5 години това няма да е национална трагедия/ и най-после да се примири, че еврото трябва да се девалвира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Справят се хората, как да не се справят. Не беше ли йената наскоро на 30 месечно дъно спрямо еврото? Проблемът по-скоро е, че дефлацията е единственото нещо, с което се справят. Тя не е чак толкова голям проблем, колкото им изглежда на днешните икономисти и справянето с нея е лесно. Ако не знаят как се прави можем да им изпратим другаря Жан - набързо ще им оправи дефлацията за 100 години напред. Въпросът е дали точно това е единственият проблем, защото ако беше това щях да съм много голям оптимист за бъдещето на света и щях да знам, че ръководството на световните финанси е в правилните ръце - на хора като Бен и Марио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Дон Карлос
преди 11 години
"Коментарът, че инфлацията засега не е заплаха, доведе до масирани разпродажби на единната валута" /подзаглавие/Че инфлацията засега не е заплаха, това и децата го виждат, не беше необходимо Суперменът да го обяснява.Но да не се насосат на дефлация, че тогава инатът на Супермарио да не намалява лихвите ще му излезе през носа. Както се казва, лошото идва бързо и "утре" може и да е твърде късно. Япония вече толкова години не може да се справи с дефлацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Не бе Марио. Другите централни банки печатат ли, печатат, пък само ти си мислиш, че доверието в еврото се връща.Интересно колко стръмна щеше да е дефлацията ако нямаше печатане - 50% за няколко години, или повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Muller
преди 11 години
Ми нали е супер марио сега е на поредната мисия по спасяване на принцесата след като спаси Гърция и Испания следва мисия Франция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 11 години
Брей, този бай Драги много е способен, какви неща умее само!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
Инвестор..западните анализатори пишат простотии и Вие преписвате простотии..Драги не каза нищо съществено!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!просто пазара чакаше да мине пресконференцията за да продава очаквания провал на преговорите за бюджета на ЕС утре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още