IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите молби за помощи при безработица в САЩ със спад

Статистиката отчита и понижение на продуктивността на труда за четвърто поредно тримесечие

16:19 | 07.02.13 г.
Новите молби за помощи при безработица в САЩ със спад

По-малко американци са потърсили помощи за безработица през миналата седмица, сочат данните на трудовото министерство в САЩ, цитирани от Ройтерс.

Подадените нови молби за обезщетения при безработица в страната са намалели с 5 хил. до 366 хил. Данните за предходната седмица обаче са ревизирани с 3 хил. нагоре до общо 371 хил. молби.

Въпреки отчетеното намаление, молбите за обезщетения при безработица не отговориха на очакванията на анализаторите. икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха исканията да намалеят до 360 хил.

Данните сочат още, че са се увеличили продължително безработните американци, които продължават да получават обезщетения по редовните правителствени програми – с 8 хил. души до 3,22 млн. Трайно безработните обаче, които получават помощи по линия на извънредните правителствени програми, са намалели с над 288 хил. души до общо 1,83 млн.

От американското трудово министерство коментираха, че данните през януари обикновено са по-волатилни заради празниците, но че не се наблюдава нещо необичайно в статистиката.

От отделен доклад на министерството става ясно, че продуктивността на труда е намаляла за четвърто поредно тримесечие през последните 3 месеца на 2012 г. Регистрирано е понижение на продуктивността от 2% на годишна база, което е най-рязък спад на показателя от първите три месеца на 2011 г. Очакванията на икономистите бяха за спад на продуктивността с 1,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още