IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в Германия потвърждават възстановяването в еврозоната

За Германия това може да е началото на серия добри данни през първото тримесечие на годината, коментира анализатор

18:20 | 06.02.13 г.
<p>
	Фабрика на БМВ в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика на БМВ в Берлин. Снимка: Ройтерс

Фабричните поръчки в Германия са нараснали през декември, след като търсенето в еврозоната се повиши, потвърждавайки прогнозите, че регионът започва да се възстановява от рецесията, съобщава Bloomberg.

Поръчките, претеглени на сезонна база и спрямо инфлацията, са се повишили с 0,8% спрямо ноември, когато се понижиха с 1,8%, сочат данни на министерството на икономиката в Берлин. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха ръст от 0,7%.

В същото време фабричните поръчки към германските компании, направени в еврозоната, са скочили със 7%. Поръчките за инвестиционни и потребителски стоки също са се увеличили.

Докладът е последният от серията позитивни новини, които потвърждават, че икономиката на еврозоната е започнала да се възстановява, след като дълговата криза я докара до рецесия през миналата година, отбелязва агенцията. През януари цените на недвижимите имоти в Испания престанаха да се понижават за първи път от 3 години, докато икономическото доверие в еврозоната се повиши до 7-месечен връх.

Нарастването на потреблението в еврозоната ще подкрепи растежа в Германия и ще й помогне да се възстанови от спада през последното тримесечие на 2012 г.

„Добра новина е, че повишението на поръчките от еврозоната е толкова силно“, казва Фредерик Дъкрозет, икономист на Credit Agricole SA в Париж. „Прекалено рано е да обявим, че еврозоната се е възстановила, но за Германия това може да е началото на серия добри данни през първото тримесечие на годината“.

„Наред с подобрението на бизнес климата през последните месеци, данните говорят за край на анемичния период в индустриалния сектор“, се посочва в доклада на министерството. "Днешните данни са добър сигнал за производството през тази година“, пише още в документа.

Индексът Ifo, измерващ бизнес климата в страната, неизменно надхвърляше очакванията на икономистите през последните 3 месеца, докато през декември секторът на услугите нарасна с най-бърз темп от 18 месеца. Индексът, измерващ производството, също се е увеличил. Това помогна безработицата в страната да се свие за втори пореден месец през януари до 6,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още