IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството във Великобритания отново потегли нагоре

Според нас положителната тенденция ще се затвърди през февруари и март, прогнозират анализатори на ING Bank NV

16:18 | 01.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрика на Rover в Централна Англия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика на Rover в Централна Англия. Снимка: Ройтерс

Производството във Великобритания нарасна за втори пореден месец през януари, след като мениджърските поръчки на острова отбелязаха ръст, а икономиката се разшири с най-силния си темп от септември 2011 г. насам, съобщава BBC.

Индексът на фабричната активност достигна 50,8 пункта спрямо ревизираните 51,2 пункта през декември, съобщават Markit Economics и Chartered Institute of Purchasing and Supply в Лондон. Стойности на индекса над 50 пункта означават нарастване на активността.

От отделни изследвания, публикувани също днес, стана ясно, че през изминалия месец производството в еврозоната се е свило по-малко от очакваното. В същото време производствената активност в Китай също се оказа, че е нараснала.

През четвъртото тримесечие на миналата година британската икономика се сви с 0,3%, което беше повече от очакваното. Това накара Английската централна банка (АЦБ) през декември да предупреди, че „насрещни ветрове продължават да възпрепятстват възстановяването“. 

Markit обаче изтъква, че фактът, че производственият индекс остава над 50 пункта, бележи едно доста обнадеждаващо начало за 2013 г.

„На повърхността това са добри новини и трябва да бъдат приети с аплодисменти“, казва Дейвид Нобъл, изпълнителен директор на CIPS. „Въпреки това някои фактори предполагат дълбоко вкоренени проблеми, които остават нерешени“.

Усреднената прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, беше за спад до 51 пункта от първоначално обявените 51,4 пункта. Според Markit солидният резултат „рефлектира силния ръст при производството на стоки за широко потребление“.

„Домашните поръчки нарастват, неутрализирайки спада на поръчките за износ. В същото време пазарът на труда продължава да се стабилизира“, се посочва още в доклада.

Данните „носят надежда, че свиването през четвъртото тримесечие няма да се повтори през първото“, казва Джеймс Кингсли, икономист на ING Bank NV в Лондон. „Според нас положителната тенденция в производството ще се затвърди през февруари и март“.

След публикуването на резултатите британската лира отслабна с 0,2% спрямо щатския долар и днес по обед в Лондон се търгуваше за около 1,58 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още