IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Признаци за съживяване на производството в еврозоната

Ако няма повече сътресения, тези данни потвърждават прогнозите, че еврозоната е на път да се завърне към растеж до средата на 2013 г., коментира анализатор

13:47 | 01.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрика ма BMW в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика ма BMW в Берлин. Снимка: Ройтерс

Свиването на производството в еврозоната през януари се е забавило и според анализатори това означава, че най-лошото от дълговата криза в региона вероятно вече е зад гърба ни, съобщава BBC.

Индексът на мениджърските поръчки (PMI) на Markit се е повишил до 47,9 пункта от 46,1 пункта през декември. Стойности под 50 пункта означават свиване.

Показателят е под 50 пункта от август 2011 г. „Данните за януари говорят, че еврозоната ще се завърне към растеж през втората половина на 2013 г.“, изтъква Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

Индексът за Германия е нараснал до 49,8 пункта от 46 пункта месец по-рано. Въпреки че става въпрос за 11-ти пореден месец на спад, той е рекордно малък за периода.

„Подобрението е особено осезателно в Германия, която се радва на най-силния икономически растеж от всички страни в еврозоната. Нарастващият износ обаче помага за възстановяването на производствения сектор и в други страни като Испания и Италия“, казва Уилямсън.

„Въпреки че индустриалният сектор забави икономиката на еврозоната през последното тримесечие на миналата година, сега PMI ни дава надежда, че първото тримесечие на 2013 г. е начало на дългоочакваното съживяване“, допълва той.

„Ако няма повече шокове около дълговата криза в региона, тези данни потвърждават прогнозите, че еврозоната е на път да се завърне към растеж до средата на 2013 г.“, допълва изтъква икономистът.

През януари PMI индексът в Испания нарасна до 46,1 пункта от 44,6 пункта през декември, докато в Италия до 47,8 пункта от 46,7 пункта.

Изключение от позитивната тенденция прави Франция, където през януари показателят се сви до 42,9 пункта, отбелязвайки 4-месечно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още