IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайското производство се размина с прогнозите

Официалният индекс на производствената активност се понижава леко през януари, но подиндексът на новите поръчки продължава да расте

09:52 | 01.02.13 г.
Ръстът на китайското производство се размина с прогнозите

Производствената активност в Китай през януари се размина с очакванията и прогнозите. Официалният PMI индекс, изчисляван от националното статистическо бюро в Пекин, леко се е понижил до 50,4 пункта от 50,6 пункта през декември, съобщи CNBC.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът на производствената активност да се повиши до 50,9 пункта. Окончателните оценки на HSBC пък показаха, че изчисляваният от тях индекс се е повишил до 52,3 пункта през януари, а не до 51,9 пункта, каквато беше предварителната оценка.

От китайската статистика подчертават, че възстановяването на икономиката остава бавно. Все пак производствената активност е над границата от 50 пункта, която определя дали секторът е в подем, или се свива.

От август миналата година официалният индекс на производствената активност в Китай е над 50 пункта, но поне засега не успява да пробие 51 пункта заради умерената икономическа експанзия.

Признаците на възстановяване обаче са най-видими при новите производствени поръчки. Съответният подиндекс е нараснал до 51,6 пункта, което е най-високо ниво от 9 месеца. Подиндексът за количеството на покупките също се е повишил – до 53,2 пункта, като друга индикация, че застоят в китайския производствен сектор явно е пред своя край.

Ръстът на двата подиндекса обаче може и да се дължи на промяна в методологията на китайския статистически институт, по която се измерва производствената активност в страната. От 1 януари статистическото бюро е разширило представителната извадка на компаниите, които анкетира, до 3 хил. от 820 без да обясни кое е наложило промяната.

Институтът не е уточнил и дали ще прави ревизия на данните във връзка с тази промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още