IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се изстреля до 14-месечен връх

Пазарите очакват данните за БВП на САЩ и решенията на Федералния резерв за монетарната политика

10:02 | 30.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото се изстреля до 14-месечен връх

Курсът на еврото се изстреля до 14-месечен връх тази сутрин при отсъствието на някакъв значим катализатор. Поскъпването идва в очакване на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ през последното тримесечие и решението на Федералния резерв за монетарната политика в страната.

Двойката евро/долар скочи до 1,3515 EUR/USD, което е най-високото ниво от 2 декември 2011 година досега. Поскъпването за деня е около 0,2 на сто.

По-значимо ниво на подкрепа двойката може да намери в дъното от вчера – 1,3413 EUR/USD, а по-осезаема съпротива може да се очаква при 1,3549 EUR/USD, което е върхът от 2 декември 2011 година, пише Investing.com.

През последните месеци еврото почти неотклонно поскъпва заради значително подобрените нагласи за развитието на кризата в еврозоната.

От лятото, когато ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги се ангажира, че ще направи всичко по силите си, за да запази еврозоната, досега единната валута е поскъпнала срещу долара с над 11%.

Днес с голям интерес се очакват данните за ръста на американската икономика през последното тримесечие на 2012 година. Прогнозите са за забавяне до 1,1 на сто, показва анкета на Ройтерс.

Интерес предизвиква и заседанието на Федералния резерв, от което се очакват подробности за монетарната политика на централната банка в обозримо бъдеще. Нагласите са, че няма да видим промяна на тона, но ще е важно дали ще се даде индикация кога ще приключат извънредните стимули за финансовите пазари.

След последната среща на ръководството на институцията стана ясно, че това може да се очаква при спад на безработицата в САЩ до 6,5 на сто. В момента тя е 7,8 на сто, а в петък ще се разбере какво е било нивото ѝ през първия месец на 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Само за информация. Инфлация наричаме поевтиняването на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
После ми говорят, че нямало инфлация. Високото евро ще ни такова такованката, особено на нас с борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Високото евро отнема от Б В П на Е С най малко 1 % и то под благосклонния поглед на Е Ц Б Драги наблюдава валутната война в света от страни сякаш тя не го засяга Да ама не Засяга Европа и то сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още