IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония предлага свиване на разходите в бюджета за пръв път от 7 години

Икономическите стимули обаче ще се финансират с нови облигации, които ще изведат дълга до нов рекорд

13:59 | 29.01.13 г.
Япония предлага свиване на разходите в бюджета за пръв път от 7 години

Японското правителство днес одобри проектобюджет за финансовата 2013-2014 г. на стойност 1,02 трлн. долара, който цели да увеличи данъчните приходи над продажбите на нови облигации за пръв път от 4 години, но продължава да разчита на заемането на средства, за да покрие 46,3% от разходите, съобщи Ройтерс.

Първият целогодишен проектобюджет, съставен при новия премиер Шиндзо Абе, който изведе своята Либерално-демократична партия до властта през миналия месец с обещания за икономически съживяване, бележи символично подобрение след години на влошаване.

С разходи от 92,6 трлн. йени (1,02 трлн. долара) правителството на практика орязва размера на бюджета спрямо предходния за пръв път от 7 години, вземайки под внимание правителствените  средства за изплащането на основните пенсии.

„Успяхме да изработим годишен бюджет, по-малък от досегашния“, заяви японският министър на финансите Таро Асо. „Без извънредния бюджет икономиката би изпаднала в тежко положение през периода април-юни“, добави той.

Все още размерът на бюджета се рее около рекордни нива, подчертавайки трудностите, пред които се изправя правителството на Абе в търсенето на баланс между икономическите стимули и фискалната реформа.

„Трябва да излезем с нещо ново, за да постигнем първичен баланс до средата на годината“, заяви Асо. „Това няма да се случи, ако само икономиката ускори ръст и докато фискалната реформа остане недовършена“, добави той.

Заедно с извънредния план със стимули от 10,3 трлн. йени, оповестен през януари и финансиран повече от 50% чрез продажбата на нови облигации, той увеличава планираните за заемане средства до нови върхове, тласкайки националния дълг на страната до нови рекордно високи нива.

През финансовата 2013-2014 г., започваща през април, правителството планира да емитира нови облигации на стойност 42,8 трлн. йени, или под първоначалната цел от 44,2 трлн. йени за настоящата финансова година. Заедно с емисиите на стойност 5,2 трлн. йени, които трябва да покрият част от разходите в извънредния бюджет, обемът на средствата, които трябва да бъдат набрани от пазарите, нараства до 48 трлн. йени, макар че технически извънредният бюджет ще бъде включен в сметките за 2012-2013 г.

Целта е данъчните приходи да нараснат със 750 млрд .йени до 43,1 трлн. йени, отразявайки основно очакваното ускоряване на икономическия ръст до 2,5% от прогнозирания за настоящата година ръст от 1,0%.

В проектобюджета разходите без тези по обслужването на дълга се оценяват на около 70,3 трлн. йени, което е малко под 71 трлн. йени, заложени в редовния бюджет за настоящата финансова година.

Предишното правителство на Демократическата партия бе заложило таван на емитирането на облигации от 44 трлн. йени годишно и 71 трлн. разходи, без в тях да влиза обслужването на дълга. Рейтингови агенции, институции като Международния валутен фонд и мнозина икономисти обаче смятат, че подобни ограничения са изключително неефективни и позволяват на Япония да достига бюджетен дефицит от близо 10% от брутния вътрешен продукт – доста над този, регистриран в повечето силни задлъжнели държави-членки на еврозоната.

„Трябва да видим дали правителството е в състояние да осъществи своята стратегия за ръста в подкрепа на икономиката, а оттук – и повишаването на данъчните приходи, както и дали може да продължи да съкращава разходите“, заяви Ясуо Ямамото, главен икономист в изследователския институт Mizuho.

„Не мога да отхвърля възможността правителството отново да оформи извънреден бюджет, ако икономиката не се възстанови ... То може да повиши разходите за публичните дейности, което ще изисква допълнително емитиране на облигации“, добави той.

До момента обаче огромните спестявания в страната ѝ позволяват да покрива в достатъчна степен почти напълно нуждите си от финансиране, при това на рекордно ниски нива на доходността по облигациите.

Правителството на Абе потвърди целта на предходното за постигане на балансиран бюджет, изключващ заемането на средства и обслужването на дълга, през финансовата 2020-2021 г. Това обаче може да се постигне само със значително орязване на разходите и повишаване на данъците.

Очаква се правителството да внесе извънредния бюджет в парламента още през тази седмица, а проектобюджета за 2013-2014 г. - в края на февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още