IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за стоки за дълготрайна употреба в САЩ с изненадващ ръст през декември

Явно притесненията на мениджърите за по-затегната монетарна политика не са задържали плановете за инвестиции в степента, в която се очакваше в края на 2012 г.

17:08 | 28.01.13 г.
Поръчките за стоки за дълготрайна употреба в САЩ с изненадващ ръст през декември

Показателят за планираните разходи на американския бизнес се повиши през декември, което от Ройтерс тълкуват като знак, че притесненията на мениджърите за по-затегната монетарна политика може и да не са задържали плановете за инвестиции в степента, в която се очакваше в края на 2012 г.

От министерството на търговията на САЩ обявиха, че през декември поръчките на средства за производство извън отбранителния сектор и с изключение на самолетите са нараснали с 0,2%, а правителството е преразгледало и данните за ноември в посока към повишение.

Всички поръчки за стоки с дълготрайна употреба са скочили с 4,6% през последния месец на миналата година, надхвърляйки сериозно очакванията на анализаторите, които прогнозираха ръст от 2% след увеличението с 0,8% през ноември.

Мнозина икономисти смятат, че бизнесът се е въздържал от капиталови разходи в края на миналата година заради несигурността около съкращенията на федералните разходи и изтичането на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши, които трябваше да влязат в сила едновременно от началото на този месец. В края на краищата Конгресът постигна сделка в последния момент в началото на януари, за да избегне или отложи голяма част от мерките на строги икономии.

Днешните данни показват, че компаниите изглежда продължават да планират разширяване на своя бизнес. „Налице е доста повече доверие“, заяви Уейн Кофман, анализатор в John Thomas Financial в Ню Йорк.

Като допълнителен знак, че фирмите залагат на разрастването на своя бизнес, данните за инвестиционните планове за ноември бяха коригирани в посока към повишение до ръст от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още