IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е свила повече от очакваното в края на 2012 г.

Засилват се съмненията, че Великобритания се отправя към трета рецесия

14:25 | 25.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Британската икономика се е свила повече от очакваното в края на 2012 г.

Икономиката на Великобритания се е свила с 0,3 на сто през последните три месеца на 2012 го., сочат данни на британската статистическа служба, заради които се засили вероятността от изпадане в рецесия за трети път през последните четири години, предаде Ройтерс.

Икономисти очакваха средностатистически спад от 0,1 на сто.

Спрямо същото тримесечие на предходната година БВП на Великобритания остава без промяна. Икономисти обаче очакваха ръст от 0,3 на сто.

През третото тримесечие БВП на страната се повлия основно от положителния ефект на Летните олимпийски игри в Лондон и регистрира ръст от 0,9 на сто, след като през второто тримесечие се сви с 0,2%, а през първото тримесечие – с 0,4%, припомня информационната агенция.

За последното тримесечие на годината в сектора на услугите във Великобритания не се отчита растеж, а производството отчита спад от 1,8 процента.

Спадът в петролния добив в Северно море и по-ниското заводско производство са главната причина за свиването на британската икономика в края на 2012 година, тласкайки я опасно близо до трета рецесия, посочва още Ройтерс.

"Днешните данни значително увеличиха риска от нова рецесия и понижаване на първокласния кредитен рейтинг ААА на Великобритания", коментира Крис Уилямсън, главен икономист в компанията за финансова информация Markit.

Всички водещи рейтингови агенции - Moody's, Standard & Poor's и Fitch, вече поставиха под наблюдение рейтинга на Великобритания, припомня AP.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Британската икономика се е свила повече от очакваното ... еми как да няма. Останаха от последните, които колекционират ДЦК на ФЕД на САЩ.Кой *** колекционира дълг, който няма да бъде платен как си требе?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още