IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието в Германия отбелязва трети пореден месец на ръст през януари

Свидетели сме на обръщане на икономическата тенденция, коментира икономист

12:00 | 25.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бизнес доверието в Германия отбелязва трети пореден месец на ръст през януари

Бизнес доверието в Германия се е подобрило повече от очакваното през януари, сочат данни на икономическия институт Ifo, цитирани от Bloomberg.

Индексът на бизнес доверието, изчисляван от института, е отбелязал ръст за трети пореден месец до 104,2 пункта през януари от 102,4 пункта през декември. Очакванията бяха за покачване на индекса до 103 пункта.

Германската централна банка съобщи тази седмица, че има индикации за възстановяване на икономиката въпреки дълговата криза, обхванала основните търговски партньори на страната – държавите от еврозоната.

„Свидетели сме на обръщане на икономическата тенденция“, коментира и Александър Крюгер, главен икономист в Bankhaus Lampe KG в Дюселдорф.

"Спадът от края на миналата година не изглежда да е голяма драма. Германската икономика ще отбележи солиден ръст през годината“, допълни той.

Икономическият растеж на Германия се забави до 0,7% през 2012 г., след като достигна 3% през 2011 г. За тази година очакванията на правителството са растежът да се забави още – до 0,4%.

По-оптимистично настроена за растежа обаче е Асоциацията на спестовните банки в Германия. Според организацията малкият и средният бизнес в страната, които са гръбнакът на икономиката, ще засилят инвестициите и растежът ще бъде по-силен от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още