IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи за безработни в САЩ паднаха до ново 5-годишно дъно

В момента молбите са на почти същите нива, където се задържаха през по-голямата част от 2006 и 2007 г.

17:00 | 24.01.13 г.
Молбите за помощи за безработни в САЩ паднаха до ново 5-годишно дъно

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, неочаквано намаля през миналата седмица до най-ниското си ниво от ранния етап на рецесията от 2007-2009 г., давайки знак на надежда за пазара на труда в страната, съобщи Ройтерс.

Молбите са се понижили с 5 000 до сезонно изгладените 330 000, падайки до ново дъно от януари 2008 г. насам, след като през миналата седмица го достигнаха за първи път, стана ясно от данни на американското министерство на труда. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха молбите да се увеличат до 355 000.

„Икономиката се справя добре“, заяви Майкъл Строс, икономист в базираната в Уилтън, щата Кънектикът, компания Commonfund.

Икономисти обаче предупредиха данните за настоящия месец да не се възприемат прекалено дълбоко, тъй като през този период на годината тенденцията към волатилност при тях се усилва. Това се случва заради големите отклонения в модела, използван от министерството за изглаждане на сезонните колебания.

Въпреки всичко показателят за тенденциите на пазара на труда насочва към подобрение на състоянието. Средният показател за последните 4 седмици се свива с 8 250 молби до 351 750, достигайки най-ниското си ниво от март 2008 г.

Броят на американците, продължаващи да получават помощи за безработни по редовните държавни програми след първата седмица, е намалял със 71 000 до 3,16 млн. през работната седмица, приключила на 12 януари.

Анализатор на министерството на труда заяви, че за миналата седмица данните за 3 от щатите не са окончателно потвърдени, но няма нищо необичайно в тях.

В момента първоначалните молби за помощи за безработни са на почти същите нива, където бяха през по-голямата част от 2006 и 2007 г. Те започнаха да се повишават през декември 2007 г. - месецът, в който САЩ навлязоха в рецесията.

Молбите се понижават за втора поредна седмица, което предполага, че работодателите не гледат на повишаването на данъците, влязло в сила от началото на месеца, като на голяма заплаха за потребителското търсене.

Но макар работодателите да се въздържат от уволнения, те разкриват нови работни места с доста бавно темпо. „В настоящия момент пазарът на труда просто стои на едно място“, смята Стивън Стенли, икономист в Pierpont Securities в Стамфърд, щата Кънектикът.

Слабият пазар на труда и потиснатият инфлационен натиск изглежда ще задържат Федералния резерв на САЩ в настоящия му курс на разхлабена монетарна политика.

След публикуването на данните цените на американските държавни облигации заличиха натрупаните печалби, докато доларът поскъпна спрямо йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още