IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в еврозоната отхлабва хватката си

Индексите на бизнес активността са достигнали 10-месечен връх, макар все още да показват свиване на икономиката

11:51 | 24.01.13 г.
Кризата в еврозоната отхлабва хватката си

Производствената активност в еврозоната продължава да се увеличава, записвайки подобрение за трети пореден месец. Въпреки това обаче тя остава на ниво, което е сигнал за продължаващо свиване на икономиката, показват данни на изследователския институт Markit.

Съвкупният PMI индекс на производствената активност в еврозоната, изготвян от организацията, е нараснал с един пункт през януари до 48,2 пунта. Това е най-високата стойност на показателя за последните десет месеца.

В сектора на услугите PMI индексът е на ниво 48,3 пункта, а в производствения сектор – 47,5 пункта. Това също са десетмесечни върхове за двата показателя. През декември стойността им беше съответно 47,8 и 46,1 пункта.

Нива на показателя под 50 обаче са сигнал за свиване на икономическата активност. Именно такава е ситуацията през 16 от последните 17 месеца.

В сектора на производството спадът продължава вече единадесети пореден месец, като добрата новина е, че той значително се забавя. При услугите стойността на PMI индекса остава под 50 пункта вече десети месец.

„Експресните данни за януари предполагат, че кризата в еврозоната отхлабва своята хватка в началото на 2013 година. Въпреки че официалните данни вероятно ще потвърдят, че свиването е по-силно от очакваното през последното тримесечие, перспективите станаха по-благоприятни. През януари спадът в бизнес активността е най-малък от март“, обяснява Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Валутният пазар не реагира на новината за PMI индексите. Днес еврото и долара продължават движението си в тесни граници около нивото 1,3330 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още