fallback

Турската централна банка се опитва да овладее поскъпването на лирата

Банката измести фокуса си върху рисковете за финансовата стабилност, които горещите капиталови потоци крият, посочва Goldman Sachs

19:19 | 22.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управителят на турската централна банка Ердем Башчъ. Снимка: Ройтерс

Турската централна банка понижи два от лихвените си проценти, за да ограничи притока на горещи пари към бързо растящия фондов и облигационен пазар в страната и да спре поскъпването на лирата, съобщава Bloomberg.

Банката в Анкара понижи своя овърнайт лихвен процент по кредитите до 8,75% от 9% и този по депозитите до 4,75% от 5%. Институцията все пак запази основния си лихвен процент без промяна на 5,5%. Повечето икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха и трите лихви да останат без промяна.

През последните месеци централната банка задържа цената на кредитирането близо до долната граница на лихвения си диапазон, след като растежът на турската икономика се забави.

Днешното понижение на лихвените проценти вероятно е продиктувано от опасенията, че лирата е надценена, тъй като ръстът на фондовия и облигационния пазар в страната привлича горещи пари. Централната банка предприе допълнителни действия, за овладяване на зараждащия се кредитен бум, като наложи по-високи изисквания за резервите на банките.

„Банката измести фокуса си върху рисковете за финансовата стабилност, които горещите капиталови потоци крият“, се посочва в изследване на Goldman Sachs Group Inc. от 18 януари. „Институцията ще вземе мерки срещу горещите пари и свързания с тях натиск за поскъпване на лирата“, се казва още в проучването на Goldman.

След решението на банката турската лира поевтиня с 0,2% до 1,767 долара. Доходността по 2-годишните турски облигации се понижи със 6 базисни пункта до 5,87% - едно от най-ниските нива за повече от месец.

За последния месец до 18 януари турската валута е спечелила почти 2% спрямо щатския долар.

Губернаторът на централната банка Ердем Башчъ изтъква, че проследява индекс на реалния курс на турската лира спрямо валутите на основните търговски партньори на страната и че може да се намеси, ако лирата поскъпне.

С ускоряването на капиталовите потоци кредитирането в страната нараства по-бързо от очакваното, се посочва още в изявлението на банката, която в отговор повиши изискванията за капиталовата адекватност на подопечните си институции.

Миналата година растежът на турската икономика, надхвърляща 800 млрд. долара, се забави до около 3% - по-малко от половината от достигнатия през 2011 г. ръст. Това помогна за охлаждане на инфлацията до 6,2% на месец – най-ниското ниво от миналата зима. Днес банката обяви, че очаква умерен ръст на инфлацията през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
fallback