IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания рискува кредитния си рейтинг

През декември дефицитът в британската хазна достигна 15,4 млрд. лири

15:27 | 22.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският финансов министър Джордж Озбърн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският финансов министър Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

Британският финансов министър Джордж Озбърн отново трябваше да успокоява пазарите, че Великобритания не е на път да изгуби първокласния си кредитен рейтинг, след като стана ясно, че през миналия месец бюджетният дефицит на страната се е разширил на фона на по-слабите печалби на компаниите, съобщава Bloomberg.

Дефицитът в хазната, без да се взима под внимание правителствената подкрепа за банките, достигна 15,4 млрд. лири в сравнение с 14,8 млрд. лири година по-рано, разкриват данни на британския статистически институт.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха ръст на дефицита до 15,2 млрд. лири. За периода правителствените разходи са нараснали с 5,4%, докато приходите са скочили с 3,6%.

Миналия месец Великобритания получи поредното предупреждение за кредитния си рейтинг - този път от Standard and Poor’s, след като Озбърн се съгласи, че стабилизирането на публичните финанси ще отнеме повече време от очакваното.

Инвеститорите вече търсят по-висока доходност по британските облигации, чиято цена достигна 8-месечно дъно.

„Фискалната позиция на страната ще се влошава допълнително, докато Великобритания върви към трета рецесия от началото на кризата“, казва Роб Ууд, икономист на Berenberg Bank в Лондон и бивш служител на Английската централна банка (АЦБ).

Озбърн „вече няма да може да прикрива проблемите с фокусите с пушек, огледала и оптимистични хипотези за растежа“, допълва той.

През декември обемът на платените от корпорациите данъци е нараснал с 0,2% на годишна база, но бележи 7,1% спад от началото на фискалната година – знак за негативния ефект на слабия икономически растеж върху печалбите на компаниите. Тази негативна тенденция се задълбочава и поради проблемите с добива на нефт и газ в Северно Море.

След обявяването на данните британската лира поскъпна с 0,2% спрямо долара и се търгува за около 1,586 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
mapto
преди 11 години
За разлика от Гърция и Испания, Великобритания е много по-гъвкава икономика и много по-бързо ще излезе от кризата. Италия показва как такава гъвкавост може да играе роля, въпреки че и там нещата се случват сравнително бавно. Ако искате истински пример за гъвкава икономика, вижте САЩ. Не че са разрешили проблемите си, но след 2008 те се върнаха към растеж много по-бързо от Европа и Япония.Иначе, наистина, Великобритания има много сериозни структурни проблеми, но кой ли няма в този нов динамичен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
Тези вървят упорито по пътя на Гърция, Испания и Италия. това е ясно. Въпросът е как да се спечели от това!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още