IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на сингапурския износ вещае негативна корекция на БВП

Свиването на износа през декември е с 16,3% на годишна база

13:07 | 17.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Спад на сингапурския износ вещае негативна корекция на БВП

Износът на Сингапур извън петрола се понижи над очакванията през декември, което показа, че производството остава в застой, и предполага, че брутният вътрешен продукт на страната за четвъртото тримесечие на миналата година може да бъде коригиран в посока на понижение, съобщи Ройтерс.

Износът без отчитане на петролните сделки е намалял с 16,3% до 13,19 млрд. сингапурски долара през декември на годишна база, докато икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад от едва 7,5%.

Слабият резултат се дължи отчасти на високата база от миналата година, когато доставките бяха подкрепени от ръста в износа на апаратура.

Спадът е воден от електрониката, чийто износ се свива с 19,1%, ускорявайки се след свиване с 16,5% през ноември. Износът на апаратура и лекарства също е намалял, но той по принцип е по-непредвидим.

„Ръстът на износа без сделките с петрол за годината като цяло е около 0,5%, доста под наскоро понижената прогноза на правителството за увеличение с 2-3%“, заяви икономистът на CIMB за региона Сун Сън Ун. „Лошите данни предполагат риск за БВП за четвъртото тримесечие, тъй като тежестта на производството ще бъде по-висока“, добави той.

Богатият Сингапур, чиито търговски обеми надхвърлят 3 пъти БВП, получи тежък удар от отслабващото търсене в Европа и Северна Америка, като особено силно бе засегнат ключовият износ на електроника.

Мерките на правителството да бъде забавено навлизането на нископлатени работници от чужбина на фона на враждебните реакции на сингапурците, притеснени от липсата на ръст при възнагражденията и претъпканите автобуси и влакове, също се отрази на ръста, докато компаниите се мъчат да наберат персонал при безработица от едва 1,9%.

Предварителните оценки на сингапурското министерство на търговията и индустрията от януари показват, че БВП на страната през четвъртото тримесечие се е разширил с 1,8% на приравнена на годишна основа база спрямо третото и след сезонна корекция, докато през периода юли-септември бе отчетено свиване от 6,3%.

Ръстът вероятно ще бъде коригиран в посока на забавяне, като се имат предвид слабите данни за износа през декември, макар че той може да бъде компенсиран отчасти от силното представяне на фондовите и стоковите пазари в края на годината.

Предварителните оценки се базират основно на данни за първите 10 седмици на тримесечието и обикновено подлежат на корекция, когато бъде събрана цялата информация.

Прогнозата на правителството за 2013 г. е за ръст между 1% и 3%, като очакванията за миналата година са той да е достигнал 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още