IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се задържа на 2,7%

Ръстът на цената на електричеството и газта донякъде беше неутрализиран от поевтиняването на горивата и въздушния транспорт

21:21 | 15.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Oxford St., Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Oxford St., Лондон. Снимка: Ройтерс

През декември потребителските цени във Великобритания се задържаха на ниво от 2,7%, разкриха официалните данни на статистическото бюро в Лондон, съобщава BBC.

Ръстът на цената на електричеството и газта донякъде беше неутрализиран от поевтиняването на горивата и въздушния транспорт, се посочва в доклад на статистическото бюро.

Нарастването на потребителските цени (CPI) надхвърля заложените от Английската централна банка (АЦБ) 2% от ноември 2009 г. В същото време инфлацията на индекса на цените на дребно (RPI), който включва разходите за наемане или закупуване на жилище чрез ипотека, е нараснал до 3,1% от 3% през ноември.

Данните съвпадат с очакванията на анализаторите. Това е трети пореден месец, когато CPI инфлацията се задържа на ниво от 2,7%.

„До сега най-силно инфлационен ефект има домашното потребление на газ и електричество“, коментира Фил Гудинг от статистическия институт.

Спрямо декември 2011 г. цената на електричеството на Острова е поскъпнала с 3,9%, докато цената на газта се е повишила с 5,2%.

В същото време инфлацията при храните и безалкохолните напитки е достигнала 3,8%.

Въпреки това цената на горивата се е понижила с 0,2%, докато въздушният транспорт е поевтинял с 6,8%.

„Според мен перспективата е за спад, а не за ръст на инфлацията“, казва Сара Хвин, директор на отдела за пазарни изслдвания на Standard Chartered.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още