IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабричното производство в Европа се сви и през ноември

Спадът е с 0,3% на месечна и с 3,7% на годишна база за еврозоната и с 0,3% на месечна и 3,3% на годишна база за ЕС като цяло

14:50 | 14.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Фабричното производство в Европа се сви и през ноември

Производството в европейските фабрики се понижи за трети пореден месец през ноември, опровергавайки очакванията за ръст, но краят на 2012 г. вероятно бележи най-ниската точка в рецесията в еврозоната, съобщи Ройтерс, като се позова на данни европейската статистическа агенция Евростат.

Индустриалното производство в еврозоната се е свило с 0,3% през ноември на месечна база, удължавайки спада си от лятото. На годишна база спадът е от 3,7%. Фабричното производство, две трети от което осигуряват Германия, Франция и Италия, пък е намаляло с 4% на годишна база.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха минимален ръст от 0,1% през ноември на месечна база и спад от 3,2% на годишна база.

За Европейския съюз като цяло спадът на месечна база през ноември е също 0,3%, а на годишна достига 3,3%.

Дълговата криза в еврозоната задвижва порочния кръг на спадащ потребителски дух и нарастваща рекордна безработица, което понижава търсенето на фабричните стоки от автомобилите до храните.

Макар че еврозоната избегна разпадането през миналата година, подпомогната от обявения от Европейската централна банка план за изкупуване на държавни облигации, домакинствата са най-големите потърпевши.

Производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба като например телевизори е намаляло със 7,7% през ноември на годишна база в еврозоната, а в ЕС като цяло - с 6,8%

Но производството на средства за производство, което е изпреварващ индикатор, е нараснало с 0,7% на месечна база в еврозоната след 2 месеца, в които отчиташе понижение, и с 0,5% в ЕС като цяло. Ако това производство продължи да се разширява, то би могло да подкрепи бизнес доверието и мнението на ЕЦБ, че еврозоната ще се възстанови от рецесията през 2013 г. и че икономиката е достигнала дъното през четвъртото тримесечие на миналата година.

„Най-лошото остана зад гърба ни“, пише в своя бележка Дейвид Маки, икономист в JP Morgan. „Смятаме, че еврозоната ще излезе от рецесията през първата половина на настоящата година“, добавя той.

На месечна база производството в енергетиката е намаляло с 1,6% в еврозоната и с 0,7% в ЕС като цяло. Производството на стоки за дълготрайна употреба отчита спад от 1,1% в еврозоната и с 1,4% в ЕС.

На месечна база индустриалното производство се е свило в 14 от държавите-членки, които са предоставили данни, и е нараснало в 7. Най-голямо отстъпление е регистрирано в Словения (-4,0%), Португалия (-3,4%) и Испания (-2,5%), докато най-силен ръст бележи в Естония (4,7%), Латвия и Холандия (по 1%). Веднага след тях следва България с ръст от 0,9%.

На годишна база производството в енергетиката е нараснало с 0,5% в еврозоната и е намаляло с 0,6% в ЕС като цяло.

На годишна база индустриалното производство се е свило в 16 от държавите, предоставили данни за ноември, и е нараснало в 5. Най-голям спад е отчетен в Италия (-7,6%), Испания (-7,2%) и Ирландия (-6,6%), докато най-силен ръст са отбелязали Литва (8,9%), Естония (6,5%) и Малта (6,1%). България и Великобритания отчитат спад от 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още