IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай отбеляза 6-месечен максимум от 2,5%

Потребителските цени през декември са нараснали главно заради поскъпването на зеленчуците след лошата реколта

10:15 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай отбеляза 6-месечен максимум от 2,5%

Инфлацията в Китай през декември се е повишила до 6-месечен максимум главно заради резкия скок на цените на зеленчуците, предаде АП.

Потребителските цени са нараснали с 2,5% на годишна база и с 2% спрямо ноември, след като цените на зеленчуците са отбелязали рязко повишение от близо 15 на сто заради студената зима, сочат данните на статистическото бюро в Пекин.

В някои области на страната зеленчуците са поскъпнали дори с над 40%, тъй като студеното време доведе до значително свиване на реколтите. Южните части на Китай бяха засегнати от леден дъжд и сняг, които причиниха сериозни щети на производителите и накараха правителството да изпрати хуманитарна помощ в засегнатите райони.

Високата инфлация би могла да попречи на способността на Пекин да подкрепи възстановяването на икономиката с намаляване на лихвените проценти и други мерки заради опасността от попадане в опасна ценова спирала.

Потребителските цени са особено чувствителна тема в китайското общество, където най-бедните семейства харчат повече от половината от месечните си доходи за храна.

Анализатори очакват икономическият ръст на Китай да се забави до 7,5% през 2012 г., след като през 2011 г. беше регистрирано повишение на БВП от 8 на сто.

Експерти предупреждават също така, че не е отминала опасността от “твърдо приземяване” на китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още