IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в еврозоната е продължил да затъва и през декември

Единствено в Ирландия е регистриран ръст на производството

12:04 | 02.01.13 г.
Производственият сектор в еврозоната е продължил да затъва и през декември

Забавянето на производствената активност в еврозоната се е задълбочило през декември, което предполага, че икономиката на паричния съюз е затънала още по-дълбоко в рецесията през последните три месеца на 2012 г., предаде Ройтерс.

Окончателните резултати от бизнес анкетата на Markit сочат, че индексът, който измерва активността в производствения сектор, се е понижил до 46,1 пункта през декември от 46,2 пункта през ноември. За сравнение, предварителната оценка сочеше, че индексът е отбелязал лек ръст до 46,3 пункта.

Индексът е под 50 пункта от август 2011 г., отбелязва информационната агенция.

Подиндексът, който измерва бъдещата активност в промишления сектор, отчита, че новите поръчки намаляват за 19-ти пореден месец.

Данните показват, че от държавите от еврозоната единствено в Ирландия е регистриран ръст на производствената активност през декември.

Производството в Германия се е свило за десети пореден месец през декември, като темповете на спад значително се забързват, сочи още статистиката. Производственият сектор във Франция и Италия пък отбелязва спад вече 17 месеца.

Агенцията припомня, че еврозоната отново се върна към рецесия през третото тримесечие на 2012 г., а според оценки на икономисти икономиката на региона е продължила да се свива и през последните три месеца на миналата година.

Според анализатори производственият сектор в еврозоната се изправя пред още една тежка година, въпреки че перспективите изглеждат малко по-добри заради засилването на търсенето на някои от основните експортни пазари, особено в САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още