IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко американци са потърсили помощи за безработица през миналата седмица

Наблюдава се обаче ръст на безработните американци, които получават удължени помощи по линия на извънредните федерални програми

17:08 | 13.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
По-малко американци са потърсили помощи за безработица през миналата седмица

По-малко американци от очакваното са подали молби за помощи при безработица през миналата седмица, предаде Bloomberg.

Данните на трудовото министерство в САЩ сочат, че през миналата седмица са били подадени 343 хил. искания, което е с 29 хил. по-малко в сравнение с предходната седмица. Икономисти очакваха да бъдат подадени 369 хил. заявления.

През последните 4 седмици подадените молби за помощи при безработица са намалели със 108 хил., сочат още данните.

„Пазарът на труда се развива добре“, коментира Раян Суийт, старши икономист в Moody’s Analytics. По думите му обаче очакванията са значително занижени заради продължаващата несигурност около икономиката и решаването на проблема с фискалната пропаст в САЩ.

Наблюдава се обаче ръст на безработните американци, които получават удължени помощи по линия на извънредните федерални програми. Към 27 ноември те са се увеличили със 189 хил. души до 2,23 млн.

От друг доклад – на американското търговско министерство, става ясно, че продажбите на дребно в САЩ през ноември са нараснали по-слабо от очакваното. Регистрирано е повишение от 0,3% на месечна база, докато икономисти прогнозираха увеличение от 0,5 на сто.

По-слабият резултат обаче се дължи на резкия спад на потреблението на горива – с 4% за месеца, което е най-голямо понижение на потреблението от декември 2008 г.

Същевременно статистиката сочи, че през ноември продажбите на автомобили са се увеличили с 1,4%, на електроника – с 2,5%, а онлайн продажбите – с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още