IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата във Великобритания се сви до 7,8%

Данните за заетостта са значително по-добри от очакваните и това ни кара да сме оптимисти за растежа, коментира анализатор

15:12 | 12.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лондонското Сити. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лондонското Сити. Снимка: Ройтерс

Добрите новини за пазара на труда във Великобритания осигуриха глътка въздух на фона на мрачните икономически прогнози, пише Financial Times. Заетостта на Острова достигна най-високите си нива от 1971 г., когато се води подобна статистика.

През третото тримесечие броят на работещите британци се е увеличили с 40 хил. до 29,6 млн., съобщава националното статистическо бюро в Лондон. Това обаче е най-слабият ръст от януари – знак, че възстановяването на трудовия пазар се забавя, коментират анализатори.

Безработицата в страната се е свила с 82 хил. спрямо предходното тримесечие до 2,51 млн., или 7,8%. Резултатите леко надхвърлят очакванията на анализаторите, които прогнозираха ръст на безработицата до 7,9%.

Новосъздадените работни места в частния сектор неутрализираха загубите в публичния. Заетостта в публичния сектор е намаляла с 24 хил. до 5,75 млн. - най-ниското ниво от 2002 г. В частния сектор обаче са създадени 65 хил. работни места, с което служителите в британските компании достигнаха 23,9 млн – най-високото ниво от 1999 г., откогато се води подобна статистика.

„След последните като цяло разочароващи новини за британската икономика, новините от пазара на труда донесоха дългоочакваната и така необходима глътка въздух. Данните за заетостта са значително по-добри от очакваните и това ни кара да сме оптимисти за растежа“, казва Хауърд Арчър, икономист на IHS Global Insight.

Броят на хората, получаващи помощи за безработни през ноември се е понижил с 3 хил. до 1,58 млн. след два пордни месеца на ръст. Анализаторите очакваха броят на получаващите помощи за безработни да се увеличи отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още