IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай се оттласнаха от дъното

Китайската икономика вече се възстановява и процесът ще продължи и през 2013 г., прогнозира икономист

13:22 | 09.12.12 г.
Индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай се оттласнаха от дъното

Индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай през ноември са се възстановили от достигнатото по-рано 33-месечно дъно, показват данните

На националното статистическо бюро на страната, цитирани от Bloomberg.

Промишленото производство в страната се е повишило с 10,1% на годишна база, докато икономисти очакваха ръстът да е под 10 на сто.

Продажбите на дребно пък са нараснали с близо 15 процента, а индексът на потребителските цени – с 2 на сто. Индексът на цените на производител е девети пореден спад от 2,2%.

Все пак, въпреки по-слабия растеж на инфлацията, през ноември се е ускорил темпът на повишение на цените на храните в Китай, сочат данните.

“Китайската икономика вече се възстановява и процесът ще продължи и през 2013 г., коментира Лу Тин, който оглавява икономическия отдел за Китай в Bank of America Corp. в Хонконг.

“Макроикономическата картина трябва да подкрепи цените на активите – и на акциите, и на стоките”, прогнозира Ли.

Утре митническите власти в Китай ще обявят статистиката за търговския баланс на страната. Очаква се ръстът на износа да се забави до 9% на годишна база, а на вноса – до 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още