IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ падна до най-ниското си ниво от 4 години

Новината обаче не е еднозначна, тъй като много хора просто са спрели да търсят работа

16:18 | 07.12.12 г. 2
Безработицата в САЩ падна до най-ниското си ниво от 4 години

Американската икономика продължава да създава работни места, като през ноември безработицата в страната е спаднала до най-ниското си ниво за последните четири години. Новината обаче не може да се приеме категорично като добра, тъй като в основата си по-ниското ниво на безработица се дължи на обезкуражените, които са спрели да търсят работа.

През ноември безработицата в най-голямата икономика в света е била 7,7 на сто, след като месец по-рано бе 7,9 на сто. Нивото е най-ниското от декември 2008 година насам, пише MarketWatch.

За месеца са били създадени 146 хил. нови работни места, което е доста повече от предварителните прогнози. Те бяха за 80 хил. работни места и запазване на безработицата на ниво 7,9 на сто.

Темпът на разкриване на работни места се запазва близо до този от предходните два месеца. И за септември, и за октомври обаче са направени сериозни корекции надолу спрямо предварително обявените данни – съответно от 148 на 132 хил. и от 171 на 138 хил. нови работни места.

Този темп на създаване на работни места не е достатъчен, за да се стигне до намаляване на безработицата чрез наемане на повече служители. Така спадът на показателя се дължи основно на така наречените обезкуражени, които спират да търсят работа и нямат право на обезщетения, коментират анализатори.

Новината предизвика оживление на Wall Street и ръст на фючърсите върху основните борсови индекси преди старта на днешната сесия. Широкият индекс S&P 500 напредва с 0,4 на сто, а Dow Jones добавя 0,5 на сто.

Доларът също получи тласък от данните за безработицата и увеличи дневния си ръст срещу еврото до 0,5 на сто и ниво от 1,29 долара за евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още