IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото достигна 6-седмичен връх срещу долара

Очакванията за разрешаване на дълговата криза в еврозоната и неяснотата около фискалната пропаст в САЩ подкрепят единната валута

11:09 | 05.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото достигна 6-седмичен връх срещу долара

Еврото достигна най-високото си ниво за последните шест седмици, преминавайки над 1,31 EUR/USD. Повод за интереса към единната валута дават както оптимизмът, че валутният съюз напредва в борбата с дълговата криза, така и неяснотата около бюджетните проблеми на САЩ, пише ForexPros.

Рано тази сутрин валутната двоййа достигна ниво 1,3125 EUR/USD, което е най-високата стойност на еврото от 18 октомври насам. Това се равнява на поскъпване от около 0,2 на сто за деня.

Най-близката съпротива на възходящото движение е 1,3138 EUR/USD – връх от 17 октомври, а най-близката подкрепа е дъното от вчера – 1,3045 EUR/USD.

Позитивните настроения около Гърция са свързани с интереса към програмата за обратно изкупуване на държавен дълг. Операцията е част от споразумението за отключване на следващия транш от спасителната програма за страната, който е в размер на 44 млрд. евро.

Добра новина от вчера има и за Испания – след като страната официално поиска помощ за банковия си сектор, доходността по облигациите й се понижи.

Подкрепа на единната валута оказва и ситуацията около бюджетната пропаст в САЩ. За момента не е ясно дали до края на годината ще се намери решение на проблемите, тъй като президентът Барак Обама е твърд в позицията си, че премахването на данъчните отстъпки за богатите е неотменима част от плановете му.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 11 години
кое?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още