IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия през октомври със спад над очаквания

Разочарованието е сериозно, тъй като потребителското доверие е високо, финансовата криза утихва, а фондовите пазари функционират добре, коментира анализатор

13:30 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Германия през октомври със спад над очаквания

По-голям от очаквания спад в продажбите на дребно в Германия през октомври помрачи надеждите, че частното потребление би могло да компенсира въздействието на дълговата криза в еврозоната върху активността в износа на най-голямата европейска икономика, съобщи Ройтерс.

Продажбите на дребно са намалели с 2,8% на месечна база в реално изражение и с 0,8% на годишна база, сочат предварителните данни на германската Федерална статистическа служба. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха спад в продажбите на дребно от едва 0,2% на месечна база и ръст от 1,2% на годишна.

„Това е сериозно разочарование, тъй като потребителското доверие е високо, финансовата криза утихва, а фондовите пазари функционират добре“, заяви Кристиан Шулц от Berenberg Bank. “Надеждата е, че продажбите по Коледа ще бъдат много по-добри. Безработицата остава ниска, показателят за инфлацията е добър, реалните доходи се повишават. Всичко това предполага нарастващо потребление“, обясни той.

През първите 2 години на европейската дългова криза Германия доказа, че е имунизирана срещу нея, но данните напоследък предполагат, че издръжливостта ѝ намалява, като ръстът се забави до 0,2% през третото тримесечие. Данни през ноември показаха, че частният сектор се свива, индустриалните поръчки намаляват, а износът се понижава с най-бързото си темпо от края на миналата година.

Мнозина икономисти очакваха, че вътрешното търсене може да помогне за подкрепа на ръста заради силния пазар на труда, след като засегнатата от кризата еврозона сви търсенето на вносни стоки.

Германският пазар на труда остава силен в сравнение с останалите европейски държави, предлагайки известна подкрепа на потреблението, но безработните през ноември се увеличиха за осми пореден месец.

Данните „предполагат, че германската икономика ще се свие през четвъртото тримесечие“, заяви Ралф Солвеен, анализатор в Commerzbank. „Не очакваме обаче срив на потреблението, като се имат предвид ниската безработица и повишаването на заплатите“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още