IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия неочаквано се повиши

Положителните данни са знак, че забавянето на германската икономика може да се окаже временно

16:39 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрика на Siemens AG в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика на Siemens AG в Берлин. Снимка: Ройтерс

Бизнес доверието в Германия неочаквано се повиши през ноември от рекордно ниски за последните две и половина години нива – сигнал, че най-голямата европейска икономика е на път да възвърне икономическата си инерция, съобщава Bloomberg. 

Базираният в Мюнхен Ifo институт обяви, че индексът, проследяващ бизнес климата в страната, базиран на проучване, проведено сред 7000 мениджъри, е нараснал до 101,4 пункта от 100 пункта през октомври – първи ръст за последните 8 месеца.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че показателят ще се понижи до 99,5 пункта. През ноември бизнес доверието във Франция също се повиши от рекордно ниски за последните 3 години нива, разкрива отделен доклад.

През третото тримесечие германският растеж се забави по-слабо, отколкото икономистите прогнозираха, въпреки че еврозоната – най-големият търговски партньор на страната – изпадна в рецесия, а перспективите пред глобалната икономика се влошиха.

Въпреки че германското производство продължи да се свива през ноември – знак за потенциално по-слаб растеж през четвъртото тримесечие – това забавяне може да се окаже временно.

„Това е истинска изненада, при това приятна. И все пак данните не означават, че германските компании са на прага на икономически бум“, коментира Карстен Бжески, икономист на ING Group в Брюксел. „Пазарите се успокоиха, a що се отнася до глобалната икономика, вече се забелязват зелени кълнове “.

През третото тримесечие германският растеж се забави до 0,2% от 0,3% през второто, потвърди Федералното статистическо бюро днес.

Този месец потребителското доверие в Германия ще нарасне до 5-годишен връх, прогнозира компанията за пазарни проучвания GfK. Анализаторите изтъкват, че нарастващите заплати и най-ниската за последните две десетилетия безработица ще неутрализират икономическите страхове.

Германската икономика ще нарасне с 0,8% през тази и следващата година, прогнозира Европейската комисия (ЕК). За сравнение в еврозоната Брюксел очаква свиване от 0,4% през тази година и растеж от едва 0,1% през следващата.

„Въпреки че очакваме еврозоната да продължи да се свива и през четвъртото тримесечие, от идната година условията трябва да се подобрят“, казва Тобиас Блатнер, икономист на Daiwa International в Лондон. „За Германия може по скоро да говорим за забавяне на растежа, отколкото за рецесия.“

Признаци за икономическо възстановяване се наблюдават и в други страни от еврозоната. Бизнес доверието във Франция през ноември също се повиши, след като президентът на републиката Франсоа Оланд представи планове за данъчни облекчения за бизнеса от началото на 2013 г.

Индексът на доверието сред френските мениджъри нарасна до 88 пункта от 85 пункта през октомври, сочат данни на статистическия институт в Париж.

Продажбите на дребно в Италия пък са нараснали с 0,1% спрямо предходния месец, разкриха публикувани днес данни на италианския статистически институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още