IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производственият сектор в Китай продължава да расте през ноември

Ръстовете на производството подобряват перспективите пред икономическия растеж на страната

08:45 | 22.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Производственият сектор в Китай продължава да расте през ноември

Производственият сектор в Китай е продължил да се разширява през ноември, предаде Bloomberg.

Предварителните резултати от проучване на HSBC и Markit Economics показват, че индексът, който измерва очакванията на мениджърите в производството, е нараснал до 50,4 пункта, след като в последно време макроикономическите данни указаха солиден ръст на кредитирането и ръст на експорта.

За сравнение, през октомври индексът беше 49,5 пункта.

Ръстовете на производството подобряват перспективите пред икономическия растеж на страната, който продължи да се забавя и през третото тримесечие.

Очакванията са през настоящата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай да отбележи най-слабия си ръст от 1999 г. (7,7%) насам. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, прогнозират, че растежът ще достигне 8,1% догодина.

Въпреки разширяването на производствения сектор икономисти предупреждават, че глобалната икономика остава твърде крехка, а това спъва и китайската икономика. Очакванията са правителството да продължи с облекченията, за да засили темповете на възстановяване.

Въпреки това до края на тази година не се очакват нови мерки в подкрепа на икономиката заради промените по висшите етажи на властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още