IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилският реал поевтиня до 3-годишно дъно след коментар на Русеф

Бразилия иска валута, която не е надценена, както реалът сега, заяви бразилският президент

17:54 | 21.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бразилският президент Дилма Русеф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бразилският президент Дилма Русеф. Снимка: Ройтерс

Реалът поевтиня до 3-годишно дъно, след като бразилският президент Дилма Русеф заяви, че валутата на страната е „надценена“, предизвиквайки спекулации, че правителството ще позволи по-нататъшното й обезценяване, съобщава Bloomberg.

Бразилската валута поевтиня с 0,5% до 2,09 реала за долар – най-ниското ниво от май 2009 г.

Коментарите на Русеф предизвикаха спекулации, че централната банка на страната ще остави валутата си да се обезцени под 2,1 реала за долар поради засиленото търсене на долари в светлината на дълговата криза в еврозоната и опасността от фискалната пропаст в САЩ, изтъква Алфредо Барбути, икономист на базираната в Сао Пауло финансова къща Liquidez DTVM Ltda. „Правителството иска да отслаби реала“, допълва той.

„Бразилия иска валута, която не е надценена, както реалът сега“, заяви Русеф в интервю за местното икономическо списание Valor Economico.

Лихвите по валутните суапове се повишиха днес, след като инвеститорите заложиха, че по-слабият реал ще предизвика инфлация, като оскъпи чуждестранните стоки за бразилските потребители, коментира Барбути. Лихвите по договорите за суапове, изтичащи през януари 2017 г., нараснаха с 8 базисни пункта до 8,81%.

"Бразилия ще продължи да прави каквото е необходимо, за да попречи на „егоистичните“ валутни политики на някои развити страни да засегнат икономиката на страната", заяви бразилският финансов министър Гиго Мантега на срещата на Международния валутен фонд (МВФ) в Токио миналия месец.

Днес реалът поевтиня наред с повечето валути от развиващите се страни, след като европейските финансови министри не успяха да се споразумеят за ново преструктуриране на гръцкия дълг и така подкрепиха търсенето на долари.

Тази година бразилската икономика се очаква да нарасне с едва 1,5% - по-малко, отколкото САЩ, Индия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Тя, победата на Бразилия над чичо Сам да не се окаже само до момента, в който онзи натисне копчето на печатницата. Щото, тогава, и Китай ще я закърши...или ще пусне и той своята, преди да изкупи същия този Чичко за жълти юани. Стане ли така, чакам нефта по 1000 долара, златото - по 5000 и нашенци да си купуват в хамериката GM-чета по два за леФ ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още