IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийското индустриално производство с изненадващ спад от 0,4% през октомври

Промишлената активност, която е с дял от около две трети в производството като цяло, се е понижила с 1,5% на годишна база

10:59 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Индийското индустриално производство с изненадващ спад от 0,4% през октомври

Индустриалното производство в Индия регистрира изненадващ спад през октомври, увеличавайки притесненията за забавящ се ръст в икономиката на страната, съобщи ВВС.

Производството се е свило с 0,4% на годишна база, докато анализаторите прогнозираха среден ръст от 2,8%. Промишлената активност, която е с дял от около две трети в производството, се е понижила с 1,5% на годишна база.

Слабите данни отново предизвикаха призиви към политиците да увеличат стимулиращите мерки в подкрепа на растежа. „Смятаме, че е крайно време централното правителство да възстанови доверието на инвеститорите чрез реализирането на някои допълнителни политически стимули“, заяви Шакти Сатапати, анализатор в AK Capital в Мумбай.

Подобно на голяма част от регионалните си съседки, индийската икономика също пострада от забавянето в САЩ и еврозоната, което се отрази зле на търсенето за изнасяните стоки. В опит да компенсира спада от продажбите в чужбина Индия се опита да повиши вътрешното си потребление, за да стабилизира ръста.

През миналия месец централната банка на страната понижи изискванията за банковите резерви в опит да повиши кредитирането. Според финансовата институция действията ѝ ще влеят на пазара 175 млрд. рупии (3,2 млрд. долара).

Анализатори обаче твърдят, че излетите на пазара средства може да се окажат недостатъчни и че централната банка трябва да понижи основния лихвен процент, за да понижи бремето върху бизнеса и потребителите.

От централната банка на свой ред се оправдаха, че задържането на инфлацията е един от основните ѝ приоритети.

Но Моузис Хардинг, ръководител на отдела за управление на активите и пасивите в IndusInd Bank, заяви, че финансовата институция трябва да предприеме „балансиращо действие между ръст и инфлацията“. „Тенденцията при ръста и инфлацията е ясна – натиск за ръст и ускоряване на инфлацията в краткосрочен план“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още