IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай през октомври надхвърли очакванията

За първите 10 месеца на годината обаче ръстът е по-бавен спрямо същия период на 2011 г., излагайки на риск поставената от правителството цел

11:41 | 10.11.12 г.
Износът на Китай през октомври надхвърли очакванията

Износът на Китай нарасна над очакванията на анализаторите през октомври, увеличавайки сигналите, че втората по големина икономика в света ще ускори ръста си през настоящото тримесечие, след като и индустриалното производство нарасна с най-бързото си темпо от 5 месеца, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на управата на китайските митници.

Доставките за чужбина са се увеличили с 11,6% на годишна база, се посочва в съобщението на митническите служби. Очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст от 10%, след като през септември бе отчетено повишение с 9,9%.

Вносът е нараснал с 2,4%, запазвайки темпото от предходния месец и оставайки под прогнозите на анализаторите за ръст от 3,4% на годишна база, след като през октомври 2011 г. отчете ръст от 28,7%.

За запазването на темпото на ръст на вноса са допринесли понижаващите се цени на суровините, посочи китайският министър на търговията Чън Дъмин. Вносът на желязна руда за първите 10 месеца на годината е нараснал с 8,9% като обем, но средната цена е паднала с 20,8%, сочат данните в съобщението на митническите служби.

Външнотърговският излишък на страната пък се е повишил до 32 млрд. долара при очаквани от икономистите 27,3 млрд. долара. През септември той бе фиксирана 27,7 млрд. долара.

Ускоряването на ръста на износа през периода септември-октомври показва, че икономиката започва постепенно да се стабилизира, каза Чън. Той обаче добави, че перспективата пред китайската търговия през следващите месеци остава мрачна, а следващата година се очертава като трудна.

„Все още сме предпазливи, но силният ръст на износа около 10% през два последователни месеца може наистина да насочва към истинско възраждане“, смята Лу Тин, главен икономист за континентален Китай в хонконгския филиал на Bank of America Corp.

„Нарасналият“ търговски излишък може да означава, че централната банка на страната ще бъде по-склонна да понижи изискванията за резерви на кредитните институции, отбеляза Лу. Той запазва прогнозата си „най-много“ едно понижение с 0,5 процентни пункта до края на годината.

Днешните данни добавят сигнали за възстановяване на световното търсене, след като китайският внос от Южна Корея и Малайзия е нараснала неочаквано, а от Индонезия е намалял по-слабо от предварителните прогнози.

Данните за търговията „заедно с подобрените показатели за вътрешното търсене, публикувани вчера, продължават да подкрепят схващането ни, че импулсът при китайския ръст нараства“, пишат Ли-Ган Лю и Хао Джоу, икономисти за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

През първите 10 месеца на годината обаче външната търговия на Китай е нараснала с по-бавно темпо спрямо аналогичния период на 2011 г., излагайки на риск целта на правителството за ръст на износа от 10% през 2012 г., сочат публикуваните данни. До края на октомври износът е нараснал със 7,8%, докато вносът се е повишил с 4,6%, оформяйки търговски излишък от 180,2 млрд. долара.

Постигането на целта за ръст на търговията през тази година ще бъде много трудно, призна Чън.

Продължителната дългова криза в еврозоната спъва вноса в региона, който бе най-големият пазар за китайски стоки през миналата година. Продажбите за Европейския съюз са намалели с 5,8% за първите 10 месеца на годината при ръст от 16,3% за същия период на 2011 г.

Износът за САЩ, които се очертават като най-големия пазар за Китай през 2012 г., е нараснал с 9,5%, докато през аналогичния период на 2011 г. е регистрирал ръст от 14,6%, сочат данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още