IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският сектор на услугите най-слаб от юли 2009 година насам

Окончателните данни за PMI индекса се оказаха по-лоши от предварителните

13:06 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският сектор на услугите най-слаб от юли 2009 година насам

Активността в сектора на услугите в еврозоната се е свила до най-ниското си ниво от юли 2009 година насам. Това показват данните за PMI индекса за непроизводствения сектор, публикувани днес, пише ForexPros.

Индексът, който се изчислява от Markit, се е свил до 46,0 пункта, показват окончателните данни за октомври. По предварителна информация показателят бе на ниво 46,2 пункта.

По правило стойности под 50 пункта се считат за сигнал, че бизнес активността се свива, а нива над тази граница индикират ръст.

Намаляване на активността се забелязва в непроизводствения сектор и на четирите водещи държави в еврозоната, като най-голямо е свиването в Испания. Във Франция и Италия също се наблюдава значителен спад, докато в Германия понижението е минимално.

Настроенията в сектора на услугите обаче остават негативни. Според анкетите на Markit в хоризонт от 12 месеца се очаква свиване в Германия, Франция и Испания.

За момента данните не намират отражение на валутния пазар. Като цяло търговията преминава в тесни граници, а по-сериозно раздвижване се очаква с наближаването на изборния ден в САЩ и публикуването на междинни резултати.

Към 13:00 часа едно евро се разменя за 1,2890 долара, което е много близо до нивото от вчерашния ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още