IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Частният сектор в САЩ създаде повече работни местта от очакваното през октомври

През изминалия месец частните компании в страната са разкрили 158 хил. работни места

14:56 | 01.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Създадените през октомври работни места в частния сектор в САЩ надхвърлиха очакванията на анализаторите, съобщава CNBC.

През изминалия месец частните компании в страната са разкрили 158 хил. работни места, сочат данни на ADP, които са първите, откакто компанията промени методологията си за изчисление на този показател.

Ден след като компанията рязко понижи първоначалната си оценка за новооткритите работни места през септември, ADP и Macroeconomic Advisors, които работят с Moody's Analytics, обявиха, че секторът на услугите отново се е оказал ключов за силния ръст на заетостта.

През октомври в сектора на услугите в САЩ са създадени 144 хил. работни места, докато в производството са разкрити едва 14 хил.

Наблюдава се и тенденция големите компании да създават повече работни места. През последния месец корпорациите са разкрили 81 хил. нови позиции.

Промяната на методолгията на ADP предизвика леко пазарно сътресение в сряда, когато компанията обяви, че първоиначално обявените 162 хил. новоразкрити работни места през септември са всъщност 88,2 хил.

Днес компанията отново ревизира тези данни като ги повиши до 114 хил.


Икономистите очакваха новосъздадените работни места през септември да достигнат 125 хил., в това число и създадените от правителството позиции.

Също днес стана ясно, че броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, през последната седмица е намалял – знак, че възстановяването на пазара на труда в САЩ макар и бавно набира скорост.

Молбите за помощи за безработни са с 9 хил. по-малко и достигат сезонно претеглените 363 хил., съобщи в четвъртък министерството на труда във Вашингтон. Икономисти, участвали в проучване на Ройтерс, очакваха молбите да паднат до 370 хил.

Продуктивността през третото тримесечие в САЩ е нараснала с 1,9% на годишна база, съобщава още министерството на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още