IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания и Гърция отново натежават на еврото

Единната валута губи позиции в началото на новия месец, петролът и златото поскъпват минимално

10:16 | 01.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания и Гърция отново натежават на еврото

Еврото започна новия месец с отстъпление срещу долара, като основен двигател на негативните настроения е неяснотата, която отново обвива Гърция и Испания. Единната валута отстъпи сравнително рязко в средата на азиатската сесия, като бе достигнато ниво от около 1,2930 долара за евро, пише Forexpros.

Според анализатори, цитирани от медията, валутната двойка вероятно ще намери подкрепа около 1,2885 долара за евро, а като най-близко ниво на съпротива се посочва върхът от 1,3019 EUR/USD, достигнат вчера.

Единната валута остава под натиск заради неяснотата около това кога Испания ще поиска спасителна помощ и дали Гърция ще успее да договори следващия транш от спасителния си пакет.

Низходящото движение на еврото бе ограничено след данни за ръст на производствената активност в Китай. Стойността на официалния PMI индекс за октомври е 50,2 пункта, след като месец по-рано бе 49,8 пункта. Нива над 50 се считат за сигнал, че производствената активност се увеличава.

Според PMI индекса, изготвян от британската банка HSBC обаче, през септември активността в производството се е свила. Стойността на показателя е 49,5 пункта, като добрата новина е, че това е най-високата стойност за последните осем месеца.

Данните за производството в Китай смекчиха опасенията, че втората по големина икономика в света се забавя с бърз темп.

Днес златото поскъпва с 0,35 на сто до 1 725 долара за тройунция, а лекият суров петрол, търгуван на борсата в САЩ, повишава цената си с 0,4 на сто до 86,60 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Нищо не му тежи на еврото. Драги не е говорил скоро, че ЕЦБ ще поеме всички загуби и да не се тревожат инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още