IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците си върнаха желанието да пазаруват

Търговията на дребно през септември отчита най-силен ръст от година насам

14:06 | 31.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Увеличението на заплатите в Германия изпреварва темпа на инфлацията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Увеличението на заплатите в Германия изпреварва темпа на инфлацията. Снимка: Ройтерс

Германските търговци на дребно са отчели най-силен ръст на продажбите си през септември от година насам. Те са получили с 1,9% повече приходи от продажба спрямо предходния месец, показват данните на Федералната статистическа служба.

Като физически обем има повишение от 1,5%, предава Ройтерс. "Това е най-голямото увеличение от юни 2011 г. насам", коментира статистик. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха реален ръст от едва 0,3%.

В сравнение със септември 2011 г. продажбите са намалели с 0,7% в номинално и с 3,1% в реално изражение. Все пак обаче тази година месецът е с един работен ден по-кратък. Търсени са предимно текстил, облекло, обувки и кожени изделия. Продажбите на тези артикули са се повишили в рамките на една година с 4,9%.

В търговията с козметични, фармацевтични и медицински продукти обаче се наблюдава спад от 5%. Тук определена роля може би е изиграл и колапсът на някога най-голямата германска верига дрогерии Schlecker.

Шансовете за продължаване на възходящия тренд не са лоши. Потребителското настроение сред германските потребители е на най-високото си равнище от почти пет години насам, констатира асоциацията за потребителски изследвания (GfK) в своята месечна анкета.

Една от причините за това е чувствителното увеличение на заплатите. Договорените месечни доходи на работниците са се увеличили през юли с 3,2 процента в сравнение със същия месец на миналата година и по този начин отчитат най-силен ръст от октомври 2007 г. насам. Това увеличава покупателната способност, защото цените се покачват по-бавно, като инфлацията в момента е два процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още